Lidé, kteří u budovy TJ Sokol ve Zdemyslicích přecházejí silnici, riskují zdraví. Ohrožují je auta přijíždějící od Blovic. Před sokolovnou je totiž nepřehledná zatáčka, z níž se často vyřítí neohleduplní řidiči. Obec se proto dohodla s policií, že se do nebezpečného místa nainstaluje radar pro měření rychlosti.

Matka malého syna Lucie Vokounová bydlí v budově sokolovny. Nerada vzpomíná na to, jak ji jen tak tak nesmetlo auto, když přecházela s kamarádkou. „Rozhlížíte se a nic nejede, tak vstoupíte do vozovky a najednou se ze zatáčky vyřítí auto. Někteří řidiči tudy padesátkou určitě nejezdí. Mám hrůzu z toho, až bude syn chodit do školy a bude muset tady přecházet. To ho raději pošlu na náves k hospodě, aby přešel až tam," obávala se Vokounová.

Na přelomu ledna a února se starosta Zdemyslic Zdeněk Jindra sešel s policisty z Dopravního inspektorátu Plzeň – venkov a úředníky z krajské Správy a údržby silnic (SÚS). „Policii ještě musíme předložit návrh, kde bude umístěn radar. SÚSka proti radaru nic nemá. Obec radar zaplatí a SÚS si ho vezme do užívání," řekl Jindra.

Podle něj se v zatáčce u sokolovny naštěstí zatím nestala tragická událost. Starosta je přesvědčen, že měřič rychlosti pomůže zpomalit dopravu. „Přeci jen řidiči uvidí, kolik jedou, a přinutí je to zpomalit. Když uvidí na radaru 75 km/h, tak nezrychlí," uvedl.

„Policisté z Dopravního inspektorátu z Územního odboru Plzeň – venkov se s navrhovaným řešením, konkrétně umístěním světelného ukazatele rychlosti, shodují a předběžně s ním souhlasí," informoval policejní mluvčí Jan Koželuh s tím, že se bude dále jednat například o možnosti technického zpomalení vozidel. Podle Jindry by mělo jít o nástřiky na vozovce.

„Chtělo by sem něco dát. Třeba ceduli Pozor děti! nebo zpomalovací pruhy," souhlasila Vokounová.

Starosta přiznal, že obec začala řešit nebezpečnou zatáčku kvůli stížnostem obyvatel. „Řidiči, kteří to tu neznají, jezdí rychle, a než dají nohu z plynu, tak jsou u sokolovny a hrozí, že někoho srazí," popsal Jindra.