Jihoplzeňské Nezdice sice leží kilometr daleko od silnice z Přeštic na Klatovy, nicméně v pátek odpoledne, v sobotu a v neděli to v obci vypadá podstatně jinak.

Od poloviny loňského roku totiž Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) rekonstruuje frekventovanou silnici I/27 v sousedních Lužanech. Dopravu tam během prací řídí semafory a šoféři, kteří v těchto dnech nechtějí u světel stát dlouhé fronty, si cestu urychlují právě přes Nezdice. Jsou to osobní i nákladní automobily.

Lužany mají být průjezdné na přelomu října a listopadu a obyvatelé Nezdic začali sčítat škody. Nahlas se ozvali během posledního zasedání zastupitelstva. „Nám i dalším lidem se objevily praskliny v domech, soused už opravoval hradbu. Auta navíc mají jezdit 30 km/h, ale rozhodně nejezdí. Lidé před nimi někdy musí uskakovat," popsala Helena Plincelnerová.

Stovky aut za den

Za den Nezdicemi projede i 300 aut, navíc po silnici, která na takovou dopravu není připravená. Na silnici do Lužan se už objevují díry. „Ze zoufalství jsme tam nechali dát dva zpomalovací prahy, ale nejsou k ničemu. Někteří snad schválně jezdí rychle i mezi nimi," říká místostarosta Jan Drda.

Obec proudy aut také natáčí a záznam chce použít. Chce se totiž obrátit na ŘSD s otázkou, jestli bude škodu na majetku obyvatel a na silnici nějak kompenzovat. „Byla by to slušnost. Oni museli počítat s tím, že přes nás budou řidiči jezdit. Snažili jsme se na to průběžně upozorňovat, ale marně," dodává starostka Hana Bouchnerová.

Ředitele plzeňského ŘSD Zdeňka Kuťáka problém Nezdických mrzí, ale pomoci nedokáže. „Jde bohužel o to, že dopravní opatření stanovené Krajským úřadem a policií jsou semafory v Lužanech. Kdyby to byla objížďka Nezdicemi, pak bychom za to my odpovídali," řekl. „Obyvatele Nezdic ale chápu a je mi líto, že se řidiči neumí chovat tak, jak by měli," dodal Kuťák.