Finance jim ubudou, podle ekonomického náměstka primátora Martina Zrzaveckého (ČSSD) však bude systém spravedlivější a má odpovídat skutečným potřebám jednotlivých území.

„Teď jim náleží peníze vybrané na DPH a také na dani z příjmů fyzických osob," vypočítává Zrzavecký a doplňuje, že peníze jsou závislé na koeficientech stanovených v letech kolem roku 2000. To se má ale změnit. V budoucnu budou obvodní radnice čerpat příjmy ze všech daní, ale na základě ´skutečných´ potřeb vypočítaných městem.

„Zohledníme, jak velké území spravují, kolik mají zeleně, kterou musejí udržovat, úklid nebo délku komunikací na jejich území," vypočítává Zrzavecký. Na to dostanou peníze od města. Víc nic.

Dnes však obvodní rozpočty počítají ještě s penězi, které mohou sami investovat. K nim ale už budou mít později přístup jen prostřednictvím města. Všechny peníze se dají podle představ radnice do jednoho balíku a každý obvod bude muset radnici o přidělení žádat. Na každou konkrétní věc zvlášť.

Bouří se proti tomu zejména Slovany. „Zásadně s tím nesouhlasím. Vždycky jsme měli peníze jasné a teď bychom přišli asi o 12 milionů korun ročně. A ještě se dostaneme do pozice prosebníka, který nebude absolutně moci nic výhledově naplánovat," zlobí se starosta.

Celkem město ´sebere´ obvodům asi 60 milionů korun. „Nikde je neutratíme, budou pro ně dál připraveny. Ale budeme je přerozdělovat podle toho, co kde bude více potřeba," uvádí Zrzavecký.

První městský obvod sice nesouhlasí, starosta Miroslav Brabec (ČSSD) říká, že jednání jsou teprve na začátku a hlavní bitva obvodů o peníze se teprve chystá. „Že bych byl s návrhem spokojený, se říci nedá," prohlásil Brabec. Připouští ale, že systém kofinancování jednička využívá. „Například s krajem jsme se podíleli na rekonstrukci křižovatky U Soušků," připomíná starosta a naznačuje, že i jeho obvod by pak možná dosáhl na větší investice.

Jenže může to dopadnout i tak, že peníze potečou tam, kde budou buď nejvíce křičet, nebo se to domluví na stranické úrovni. „Nevidím to jako šťastné řešení," podotkl místostarosta třetího městského obvodu Radislav Neubauer (ČSSD). Navíc připomíná, že má-li se škrtat obvodům, musí se škrtat i na radnici a v městských příspěvkových organizacích.

Doubravka je pro

Jediným velkým obvodem, který přerozdělování financí vítá, je Doubravka. Tedy obvod, odkud je i náměstek primátora Zrzavecký. Starosta Michal Chalupný (ČSSD) připomíná, že sdružování investic by bylo zajímavé už proto, že samotné obvody mnohdy nedosáhnou na investice, které zamýšlejí. „Z vlastních peněz máme na část a co zbytek? Když se jeden rok postaví něco u nás, příště půjde zas o jiný obvod," uvádí starosta.

Doubravka patří k velkým obvodům, které budou na přerozdělování zřejmě nejméně bity. Ze základního rozdělení úbytků to sice není patrné, ale podle Zrzaveckého jsou ve hře další faktory, například rozrůstání území. V Doubravce se týká třeba Červeného Hrádku a ve výsledných součtech si nakonec čtvrtý městský obvod moc nepohorší.

Kolik dostávají obvodní radnice

Čtyři největší velké obvody dnes čerpají z radnice cca 390 milionů korun ročně, podle radnice ale potřebují na svou činnost ze statutu (zejména úklid, sekání trávy, odpadky) jen 330 milionů.