Třetí a čtvrtý obvod se hernami zabýval ve čtvrtek, Lochotínští o nich budou rozhodovat zítra. „Pravděpodobně ze seznamu povolených heren škrtneme víc než deset adres," potvrdil starosta prvního obvodu Miroslav Brabec (ČSSD). A důvod? Některé herny nekomunikují, jiné stále poutají světelnou reklamou, ačkoli je vedení obvodu vyzvalo k odstranění. Na území Lochotína, Roudné, Bolevce, Vinic a Sylvánu by tak zůstalo cca 25 míst, kde hrací automaty mohou zůstat.

Od začátku roku 2015 by na Doubravce měla zůstat jediná herna – u Teska na Rokycanské. I do té doby ale gamblerských doupat ubude. Doubravečtí odsouhlasili snížení počtu ze současných čtrnácti na šest. „Herny, které zrušíme, jsme konzultovali s policií, která si o každé vede záznamy," vysvětlil starosta čtvrtého obvodu Michal Chalupný (ČSSD). Takže zatímco automaty zůstanou například v Astře v Lobzích, z OD Centrum musí přístroje zmizet. Doubravečtí zastupitelé také vyzvali město, aby vytvořilo jednotnou koncepci pro celou Plzeň a zvážilo referendum k této otázce.

Slovany už dříve vyslovily stopku všem hernám, zakážou je koncem roku 2014.

Nejvíc heren je dlouhá léta v centru města, ani po posledním jednání zastupitelů třetího obvodu tomu nebude jinak – ze seznamu povolených heren jich sice šest zmizí, ale dalších 63 jich má i po roce 2014 zelenou. „Vyškrtli jsme například adresu Nerudova 17, protože vedle je opravdu funkční domov mládeže," prohlásil starosta centrálního obvodu Jiří Strobach (ODS).

Bianco šek na hernu

Opoziční zastupitelé trojky z TOP 09 i Pravé volby pro Plzeň stále trvají na zrušení všech heren, navíc mají výhrady k některým adresám. „Je tam například pivovar Groll a tam automaty, pokud vím, nejsou. Nebo adresa, kde je tělocvična a ubytovna. To chceme? Hernu na ubytovně?" podivuje se předseda kontrolního výboru na trojce Radoslav Škarda (TOP 09). Také prohlásil, že je ´zděšen, jak nesystémově je vyhláška o hazardu ze strany města i obvodu připravována´. K němu se přidal i Ondřej Ženíšek. „Je tam víc adres, kde do zásoby povolujeme herny, ačkoli tam dnes nejsou," varuje.

Zákaz nepomůže

Při jednání třetího obvodu vystoupil také Pavel Prunner, který se problematikou gamblerství dlouhodobě zabývá. Mimo jiné upozornil, že absolutním zákazem heren v obvodě se problém hracích automatů vyřešit nedá.

„Pokud nebude celorepublikový zákaz, gambleři prostě přejdou jinam. Závislák si vždycky najde formu, například internetové sázky, ale peníze shrábne někdo jiný. Řešte, aby herny nepřibývaly. To se dá hlavně prevencí. A na ni můžete mimo jiné použít i peníze, které z automatů plynou," argumentoval Prunner. Dodal, že v roce 1996 lidé v ČR v automatech prohráli 98 miliard korun, o dvanáct let později už to bylo 127 miliard Kč.