Tedy třetina současného stavu. Už nyní je ale jisté, že tento počet není konečný, do seznamu začínají postupně přibývat i původně zakázané herny – kasíno na náměstí Republiky a u Teska na Rokycanské. Zcela bez automatů by tak z velkých obvodů mohly zůstat pouze Slovany.

Lochotín dokonce zvažuje, že striktní zákaz zruší úplně. Stejně jako Doubravka a Slovany sice zdejší vedení obvodu na jaře řeklo, že na jeho území žádné herny nebudou, teď už ale starosta couvá. „Své rozhodnutí bych přehodnotil. Finanční situace je vážná, nemáme peníze pro neziskové organizace," řekl Deníku Miroslav Brabec (ČSSD).

Svůj návrh hodlá zastupitelům prvního obvodu předložit 11. prosince. „Mnozí se mnou souhlasí," věří Brabec. Argumentuje tím, že věřil v úplný zákaz automatů v celém městě, který však neprošel. „Takhle to ale dopadne tak, že herny sice budou, ale my z toho nebudeme mít ani korunu," zdůvodňuje změnu postoje starosta. Jakými pravidly by se povolování heren řídilo, ale Brabec zatím neví.

O návrhu povolit hazard v kasínu u Teska na Rokycanské rozhodnou doubravečtí zastupitelé ve čtvrtek 6. prosince. Tato herna podle starosty Michala Chalupného (ČSSD) splňuje veškeré podmínky dané obvodem – má kamery, je mimo město a z bezpečnostního hlediska není riziková. V původních plánech ji obvod chtěl zachovat, pak ale přistoupil na striktní zákaz. „Mysleli jsme, že město zakáže herny plošně. K tomu nedošlo, proto na žádost kasína chceme jeho provozování povolit," podotkl Chalupný.

To třetí obvod už má jasno – na seznam povolených heren přibude adresa náměstí Republiky 14a, tedy kasíno poblíž Národopisného muzea. „Je ve dvoře, nebude označeno reklamou a musí v něm být živá hra," vysvětluje starosta trojky Jiří Strobach (ODS), proč zařízení dostalo zelenou. Dodal, že kasíno má povolení od ministerstva financí.

Zastupitelé trojky rozšíření počtu heren schválili i přes odpor opozice, která znovu upozornila na některé nesrovnalosti. „Proč v seznamu zůstává herna v neexistujícím Domě kultury Inwest? Znamená to, že si investor může z Corsa udělat jednu velkou hernu?" tázal se Ondřej Ženíšek z TOP 09. Odpověď na otázku však nedostal.

S prosbou o povolení herny v Husově ulici za vedením třetího obvodu přišli i zástupci TJ Union Plzeň. „Mají budovu v Husově ulici a kvůli vyhlášce přišli o nájemce, který jim ročně platil necelý milion korun," vysvětlil Strobach. Jejich žádosti ale kvůli nedaleké školní družině vyhovět nemohl a herna na této adrese do konce roku 2014 musí zmizet.

Revizi městské vyhlášky a seznamu povolených heren musí do konce roku provést všechny plzeňské obvody. Na základě jejich požadavků poté město seznam heren upraví. „Čekáme také na zprávu od městské policie, která kontroluje dodržování podmínek, bezpečnost a podobně. Ty, které je neplní, můžeme ze seznamu vyškrtnout," upřesnil šéf plzeňského odboru bezpečnosti Aleš Průša.

Veškeré změny ve vyhlášce musí schvalovat plzeňští zastupitelé. Vyhláška sice platí od června letošního roku, k tomuto datu ale herny nezmizely. Videoloterijní terminály povolované ministerstvem financí mají ochrannou lhůtu do konce roku 2014, ostatní automaty povolované obvody skončí o rok dříve.