V sobotu si její komentovanou prohlídku v Masných krámech v Plzni nenechalo ujít téměř padesát návštěvníků.

Výstava představuje baroko z mnoha úhlů, k vidění tu jsou nejen obrazy a sochy, ale například také monstrance, kostelní lavice, zvon, kandelábr či tabernákl z želvoviny.

Patrně největším exponátem výstavy je obraz Petra Brandla nazvaný Křest Krista, objednala ho hraběnka Marie Černínová Lažanská podle posledního přání svého manžela. „Protože ale věděla, že je Petr Brandl duší bohém a není příliš zodpovědný, ošetřila vše ve smlouvě. Zálohu 200 zlatých z celkové ceny 800 zlatých dostal Brandl až poté, co se hraběnka přesvědčila, že na obrazu začal opravdu pracovat," prozradila Steckerová o vzniku jednoho z nejlepších děl Petra Bradla, které je jinak k vidění nad oltářem kostela sv. Jana Křtitele v Manětíně. „Je nádherný. To světlo na něm zachycené má sílu," podotkla Marie, která na výstavu přijela ze Stříbra.

Zajímavostí jsou také obrazy svatých malované na lasturách, které do Plas objednal opat Evžen Tyttl od malíře Jakuba Antonína Pinka. „Můžeme jen spekulovat, jak byly prezentovány. Mohly být vystaveny jako oltář, ale spíš byly v uměleckém kabinetu a měly za úkol zaujmout a šokovat," upozorňuje Steckerová z Národní galerie v Praze.

Komentovaná prohlídka patří k doprovodnému programu výstavy, jež je v Masných krámech k vidění až do 20. března. Už ve středu je připravena přednáška druhého z autorů výstavy – Štěpána Váchy z Ústavu dějin umění Akademie věd ČR. Řeč bude o nejvýznamnějším badatelském objevu spojeného s výstavou – o obrazu Sv. Václav v nebeské slávě od Jana Kryštofa Lišky.

„Vědělo se, že obraz existuje, ale mělo se za to, že je nezvěstný. Objevili jsme ho v boční kapli Nejsvětější Trojice františkánského kláštera v Plzni, kde visel bez povšimnutí bezmála padesát let," popsala Andrea Steckerová. Váchova přednáška začíná v 17 hodin.