Osmnáct životů vyhaslo během prvního pololetí tohoto roku na silnicích v Plzeňském kraji. V řeči čísel je to o tři mrtvé více než za stejné období loňského roku.

Do statistiky, kterou nyní krajští policisté zveřejnili, přitom hned čtyři křížky přibyly v jeden den. Konkrétně 29. března, kdy se na dálnici D5 nedaleko Plzně střetl kamion s osobním autem Volkswagen Sharan, v němž cestovalo sedm Rumunů. Čtyři muži tehdy na místě zahynuli a jejich tři krajané včetně řidiče skončili s těžkými zraněními v nemocnici.

Za jednu z nejzávažnějších kolizí, která se letos v tuzemsku stala, je podle všeho zodpovědný právě řidič volkswagenu. Na dálnici zřejmě zastavil a auto poté smetl kamion. Vyšetřovatelé muže už na jaře obvinili z usmrcení z nedbalosti a čeká jej soud, po němž může skončit až na šest let za mřížemi.

Nebýt této nešťastné události, počet mrtvých by byl nižší než v uplynulých dvou letech.

Alkohol za volantem je stále častější

Co se týče počtu těžce zraněných, po nehodách 
jich letos v nemocnici skončilo 35. Loni to bylo 38, 
předloni 41. Policisté byli v prvním pololetí tohoto roku voláni celkem k 1571 nehodám, což je přesně o sto více než loni a o 231 více než v roce 2014.

Při kolizích v regionu pak vznikla škoda za 130 milionů korun, což je o více než deset milionů více než v roce předchozím.

Alarmujícím faktem, na který čerstvá statistika upozorňuje, je to, že téměř u každé desáté nehody byl viník pod vlivem alkoholu. Celkem to bylo 145 motoristů, což je o 19 řidičů více než loni. Dvanáct viníků kolizí bylo pod vlivem drog a u tří motoristů pak policisté zjistili alkohol i drogy současně.

K nehodám policisté vyjížděli nejčastěji v pátek a v úterý.