Obec Chválenice a s ní plzeňské Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) letos udělají důležitý krok k vyhlíženému obchvatu.

Přeložka hlavní silnice vedoucí z Plzně na Nepomuk má obec zbavit nadměrné dopravy, na niž si místní stěžují řadu let a na kterou také vloni upozorňovali protestní akcí (více o protestu ZDE).

ŘSD i obec obyvatele ujišťovaly, že letos začnou přípravné práce na obchvatu. A právě nyní začínají. „Jako první věc musíme nechat provést aktualizaci technické studie, což potrvá dva měsíce až čtvrt roku," řekl vedoucí technického úseku ŘSD v Plzni Miroslav Blabol. Aktualizace by měla například mírně pozměnit trasu nové silnice a ještě více ji oddálit od obce.

Obchvat Chválenic, jak ho představuje studie zpracovávající úsek silnice I/20 mezi D5 a SečíZdroj: ŘSDNásledovat bude vyhodnocení vlivu stavby na životní prostředí, tzv EIA. „Potrvá rok a půl, poté přijde na řadu územní rozhodnutí… V tom nejoptimističtějším případě, kdy všechno půjde dobře, by mohla přeložka v roce 2022 získat stavební povolení a mohlo by se stavět," míní Miroslav Blabol.

Obchvat má být 8,1 kilometru dlouhou silnicí s osmi mosty a jednou mimoúrovňovou křižovatkou.

Jeho oddálení od Chválenic je jedním z požadavků, které obecní zastupitelstvo schválilo na svém zatím posledním zasedání. „Jde o to, aby se silnice vzdálila od Chválenic co nejvíce na západ směrem ke skalnímu masivu," vysvětlil starosta Pavel Kvídera.