Podle ministerstva vnitra bude systém Czech POINT do konce února fungovat v obcích, které zažádaly o dotaci na jeho zavedení. „Pokud by se tak nestalo, musely by peníze vracet,“ konstatoval Řepka.

Jednou z prvních obcí, která chtěla svým obyvatelům vyjít vstříc, jsou severoplzeňské Plasy. Systém spustí hned 2. ledna. Jak řekl tajemník městského úřadu Josef Domabyl, výpisy z rejstříků už mají v Plasích otestované na vlastní kůži. „Nechali jsme si zkusmo vyjet informace o jedné obecní budově a všechno do puntíku sedělo. Nic nám tedy nebrání,“ konstatoval.

Czech POINT bude v Plasích sídlit v budově městského úřadu, snadno identifikovatelný podle loga na vchodových dveřích. „Bude to obrovská pomoc, rozšíření a zároveň zjednodušení služeb pro naše obyvatele. Jsme si jisti, že zájem o to bude – ačkoliv jsme průzkum nedělali, víme, že lidé od nás si už během tohoto roku jezdili pro výpisy do střediska, které funguje v Plzni,“ uvedl tajemník.

Plaské pracoviště budou moci lidé využívat od pondělí do pátku, pracovní dobu bude mít stejnou jako městský úřad.

„Poplatek u všech výpisů bude 50 korun za stránku, ale předem bude možné si vybrat výpis úplný zkrácený. Pokud člověk, který přijde, bude přesně vědět, co chce, může s výpisem odejít klidně i za deset minut,“ pokračoval Domabyl. Příjmy z poplatků za výpisy půjdou podle něho do obecní kasy, jen z výpisu z katastru si katastrální úřad bude brát část poplatků.

Jednoduššímu, ,nebyrokratickému´ systému se však nebrání ani menší obce. Příkladem může být Chříč ležící na hranici okresu Plzeň–sever. Tam díky 50tisícové dotaci od ministerstva nakoupili nové vybavení, vylepšili to stávající a výpisy z rejstříků budou na obecním úřadu poskytovat také od Nového roku. „Přeci jen to bude lepší, když nebude třeba dojíždět do Kralovic nebo ještě dále,“ podotkla referentka chříčského úřadu Jaroslava Klečánková.

Všechny obce s rozšířenou působností mají zavedení Czech POINTu dané ze zákona. V Kralovicích prý ale dlouho odolávali. „Až teď to pro nás bude mít opravdu smysl, když přibyly výpisy z trestního rejstříku. Většinu ostatních totiž místní lidé v Kralovicích už získat mohli. Program spustíme asi v druhém lednovém týdnu, prozatím na zkoušku. Pak bude fungovat na radnici i v nové budově městského úřadu,“ uzavřel tajemník města Pavel Vrána.

Czech POINT se prý v roce 2008 objeví ještě v mnoha dalších, které ale systém zavádějí bez finanční podpory ministerstva.

Kde bude?

Na Plzeňsku požádalo o dotaci těchto 13 obcí: Dobřany, Heřmanova Huť, Chlumčany, Chříč, Kožlany, Manětín, Mladotice, Nezdice, Plasy, Spálené Poříčí, Starý Plzenec, Třemošná a Všeruby. Systém Czech POINT v nich musí fungovat do konce února, jinak budou dotaci vracet zpět.

Spolu s těmito obcemi zavedou Czech POINT povinně podle zákona i všechny obce s rozšířenou působností, tedy Kralovice, Nýřany, Nepomuk, Stod, Blovice a Přeštice.