Černé skládky dají zabrat obcím na Merklínsku. Jakmile vysvitne slunce, vyrážejí sem chataři a chalupáři. „S černými skládkami máme problémy. Netýká se to pouze nás. Odpadky zamořují také okolní obce,“ konstatoval místostarosta Merklína Jiří Valenz.

Tento týden varoval před vytvářením černých skládek. Podle svých slov preventivně. „Je to upozornění chalupářům. Jde o zákaz ukládání odpadu na bývalou skládku Lhota a zároveň upozorňujeme na zákaz tvoření černých skládek,“ řekl Valenz s tím, že hříšníky čeká pokuta 30 tisíc korun.

Rozbité dlaždice a ztvrdlé vápno v lese u Roupova řešil Městský úřad v Přešticích. Ještě než se podařilo pachatele odhalit a dát mu pokutu, tak pět set kilo nepotřebného materiálu odklidili myslivci. „Neustále musíme řešit a likvidovat odpad, kterého se kdosi zbaví v příkopu,“ běduje starosta Roupova Jan Rajšpís. Nepořádek bývá často za vesnicí směrem na Vřeskovice. „Není tady tak velký provoz, na rozdíl od cesty na Merklín,“ dodal.

Smutný pohled z auta se občas naskytne po cestě z Merklína do Ptenína. Tři kilometry dlouhou silnicí projede za den málo aut. K tomu je tu dost zastrčených lesních cest. „Letos jsem už odsud sbíral vyskládané pneumatiky nebo pytle s harampádím. Vloni se dokonce v příkopu válel koberec. Naložil jsem ho do auta a odvezl do sběrného dvora,“ uvedl starosta Ptenína Martin Kastner.

Starosta vzpomíná na případ starý pár dní. „Někdo se zbavil popela hned za vsí. Odklízel jsem dvě hromádky,“ konstatoval Kastner.

Starostové z okolí Merklína nechápou chování lidí. „Odpadu se mohou zbavit zdarma ve sběrných dvorech,“ připomněl Kastner.

Některé obce proto zakročily. U odbočky na Chlumčany za Horní Lukavicí hlídá jednu ze strání kamera. Lidi na to upozorňuje cedule. Odlehlé místo nedaleko Černotína, kde před lety vznikla černá skládka, nechalo vedení Vstiše sledovat kamerami.