„K modelářství jsem se dostal, když mi bylo asi deset let. Jednou z ničeho nic jsem se prošel po nádraží a učarovaly mi vlaky. Doma jsem hned začal 'otravovat', že mě to moc baví a že chci něco takového dělat,“ vzpomíná na objev své velké záliby dnes už dvacetiletý Plzeňan Michal Kochman.

Rodiče ho proto přihlásili do modelářského kroužku a rozhodně nemusí litovat. Vydržel tam dodnes, navíc už má za sebou mistrovský úspěch.

Michal vyrábí vše, co souvisí s železnicemi, ostatní modely ho ale nenadchly. „Můj dědeček byl úspěšný modelář letadel, snažil se mne převychovat, ale nepodařilo se mu to,“ usmívá se. Na železnici se mu líbí rozmanitost. „Hrajeme si s krajinkami a budovami, prostě se vším, co je okolo,“ doplňuje student kybernetiky a robotiky s tím, že všechny modely jsou vyrobené na základě reality.

Při modelování je zapotřebí velké pečlivosti a trpělivosti. „Občas má člověk pocit, že by bylo nejlepší hodit model na zem a rozdupat ho, ale ještě jsem to nikdy neudělal,“ usmívá se.

Michal tvoří většinou ze stavebnic, ale i tak, že si všechny díly sám vyrobí. „Nejprve si to musí člověk nakreslit, pak jednotlivé díly ať už ze dřeva, plastu či papíru vyřezat, slepit a nabarvit,“ popisuje.

Plzeňan patří mezi špičkové modeláře. „Zúčastnil jsem se mistrovství Evropy, kde jsem se umístil na druhé příčce,“ usmívá se. Na mistrovství republiky, které se v sobotu uskutečnilo v plzeňské Techmanii nesoutěžil, jelikož prý nemá žádný 'dodělaný' model, podílel se však na organizaci. A příští rok si prý zase zasoutěží.

Všechny modely ze sobotního mistrovství jsou od pondělí do soboty k vidění v Techmanii.

Ilustrační foto
Město žádá: šetřete vodu