Lidé do auly Gymnázia Františka Křižíka přišli už předem rozzlobení jedním z návrhů – zrušením umělé ledové plochy a jejím zastavěním bytovkami – a své rozhořčení dávali pořádně najevo. Duo architektů tak mohlo být vlastně ještě rádo, že diskutovat přišla jen zhruba padesátka lidí.

„Čekal jsem, že vás přijde víc," řekl v úvodu debaty druhý místostarosta prvního plzeňského obvodu Vladimír Tichý. Právě lochotínská radnice oslovila architekty Heřmana Weishäupla a Lenku Jiráskovou, aby vypracovali studie, jak lze změnit a oživit centrální park – za studie i s veřejnými debatami zaplatila cca tři sta tisíc korun. Z necelé desítky prvních návrhů pak vedení nechalo blíže rozpracovat dvě verze. Jednu se zachováním Ice parku, který vznikl před sedmi lety a stál více než 30 milionů, a druhou, která počítá s tím, že na stejném místě vyrostou dva domy s byty, obchody či galerií.

Muselo by zároveň dojít ke zbourání bývalé diskotéky Impuls. Architekti ale ani nedostali možnost tuto variantu představit, sál začal hučet a lidé jim začali skákat do řeči. „Pozemek patří soukromníkovi. Jak můžete spekulovat o tom, že to prodá? Obchodů tu máme dost, zeleně naopak málo," rozčiloval se Vilém Ryšavý z nedalekého paneláku.

A nepomáhalo ani ujišťování architektů a vedení obvodu, že jde jen o studii, jejímž cílem je vyvolat přesně takovou diskuzi. „Chci od vás slyšet nápady, co s parkem. Očekávám, že tu uslyším, že nechcete baráky, ale místo toho třeba pět laviček, oplocený flek pro psy nebo třeba vůbec nic," argumentoval první místostarosta Jiří Uhlík.

Až v závěru diskuze, když Heřman Weishäupl ujistil, že nyní rozpracují variantu se zachováním umělé plochy k bruslení, se přítomní trochu uklidnili a vyslechli si, co by se v parku mohlo změnit. „Mohla by tu vyrůst rozhledna s hodinami nebo hřiště na pétanque či minigolf. Počítáme také s botanickým koutkem s cedulkami, záhonky a lavičkami, upravit by se mohla dětská hřiště. V našem návrhu je krytá pergola pro odpočinek a úprava cest," vyjmenovala Lenka Jirásková.

„Centrální park je cennost, kterou by si obvod měl hýčkat. Líbí se mi myšlenka botanické zahrádky, zvlášť když děti dnes nepoznají ani pampelišku," poznamenala Irena Králová, která bydlí poblíž. „Líbila by se mi zóna bosých nohou, protože teď děti v trávě bez bot kvůli psím výkalům opravdu chodit nemůžou. A také něco pro děti od 10 do 16 let, pro ty na Lochotíně není nic," zaznělo také z pléna.

Podobná veřejná diskuze se znovu uskuteční v únoru, v té době by už do studie měly být zapracovány návrhy místních. Zda se následně některé prvky zrealizují, bude záležet na vedení obvodu a také financích.