Lidé si od nového roku nezapálí Na Parkánu, ve spodním patře Restaurantu 12, v baru Jekyll&Hyde a v Saloonu Roudná.
„Zpočátku jsme měli strach z toho, co bude, ale musím říct, že to hosté vzali dobře. Po téměř půl roce hodnotím zákaz kouření pozitivně," řekl provozní restaurace Na Parkánu Vojtěch Palenčár.
Provozní zmíněných podniků se shodli, že dobrovolný zákaz kouření jim přihrál nové hosty. „Těšíme se, až projde zákon na úplný zákaz kouření," uvedl Jan Fryček, provozní Restaurantu 12. Hospoda má nekuřácké spodní patro, v horním si lidé zapálit mohou. „Díky zákazu kouření se k nám naučily chodit větší skupinky lidí," dodal Fryček.
Na Parkánu se prý podařilo zvednout tržby z jídla. „Hosté se sem naučili chodit na jídlo a chlapi štamgasti na nás nezanevřeli," těšilo Palenčára.
„Se zákazem kouření Na Parkánu souhlasím, protože v kruhu přátel sedím s nekuřáky, kteří mohou být naštvaní, že se jim kouří pod nos," vysvětlil kuřák Robert Koupšet, který chodí na cigaretu ven.
Andrea Kohoutová z baru Jekyll&Hyde přidala další výhodu. „Nepáchneme kouřem," sdělila a dodala, že lidé i personál si už zvykli.
Bar přistoupil k zákazu kouření kvůli špatnému vzduchu. „Jsme ve sklepě a kouř se špatně odvětrával. Často se tu nedalo dýchat," doplnila Kohutová.
V podnicích Saloon Roudná a Na Parkánu na kuřáky úplně nezapomněli, zřídili jim speciální kuřácké prostory. „Pokud bychom měli špatné zkušenosti, asi bychom udělali krok zpátky a sypali bychom si popel na hlavu," pověděl Palenčár.
Krok zpátky už učinila Pizzerie Martinská. Ta zakázala kouření vloni v listopadu, ale v únoru kvůli propadu návštěvnosti znovu hostům povolila si v podniku zapálit.