Dopravní značky nepomáhaly, tak musejí nastoupit stavbaři.

Křižovatka u Letkova, v níž se protínají silnice z Kyšic do Starého Plzence a z plzeňského Božkova do Letkova, má špatnou pověst. Na Plzeňsku patří k těm nejnehodovějším.

Proto se příští týden začne měnit v křižovatku okružní.

Nehodové místo
Aplikace Nehodová místa (na serveru www.dopravniinfo.cz), společný projekt Ministerstva dopravy a Policie ČR, o letkovské křižovatce říká: v letech 2012 – 2014 se v ní odehrálo 13 nehod, při nichž se zranilo 16 lidí, z toho jeden těžce. O úmrtí motorkáře se však nezmiňuje. 

K haváriím v tomto místě nejčastěji dochází tak, že se do křižovatky z libovolného ze čtyř směrů přiřítí automobil, nedá přednost jinému… A je to. Vozy pak končí v příkopech i na střechách, lidé v péči lékařů a bohužel také hůře. Loni v červenci v křižovatce zemřel 46letý motorkář.

Proměna místa bude stát téměř čtyři miliony korun a vyžádá si omezení dopravy. Technický ředitel Správy a údržby silnic Plzeňského kraje Martin Vít řekl, že práce začnou 5. a skončí do 30. listopadu. „Je to možná trochu šibeniční termín, ale hotovo musí být včas," konstatoval s tím, že po celou dobu rekonstrukce nebude možné z křižovatky vjet do Letkova a od 7. do 15. listopadu bude nutné uzavřít také odbočku na Starý Plzenec. „Průjezdné budou jen směry na Božkov, Kyšice a na Prahu," upozornil.

Práce se dotknou také linek městské hromadné dopravy č. 12 a N11, které do Letkova zajíždějí. Trolejbusy č. 12 budou do Letkova jezdit přes obchvat do vilové čtvrti a končit na návsi, do Plzně pak opačným směrem, ovšem vždy o šest minut dříve než nyní. A noční linka N11 nebude zastavovat na návsi, nýbrž v zastávce V Podlesí (kompletní přehled změn na webu pmdp.cz, pozn. red.).

Okružní křižovatka, která tu vznikne, bude podobná té, jež funguje v Plzni U Soušků; její střed tedy budou ohraničovat betonové bloky. Ovšem s jedním rozdílem. „Střed nebude kruhový, ale oválný, což není úplně typické," dodal Vít.

Důvod, proč se ke stavbě přistoupilo, je jasný. „Řidiči v tomto místě nerespektují značení, nezpomalují a křižovatka je nehodová. V okružní křižovatce musí zpomalit každý, ať chce, nebo ne," míní Vít.

Většina námi oslovených řidičů novinku uvítá. „To je dobrá zpráva. Zrovna v téhle křižovatce můžete jet sebeopatrněji, ale stejně nemusíte vědět, odkud a jak rychle se kdo blíží. Přehledná tedy není," míní Karel Hora. „Moje kamarádka tam bourala. Naštěstí nijak vážně, byl to jen ťukanec, ale dost ji vystrašilo, jakou rychlostí tím místem projížděla další auta, zatímco ona už nehodu řešila.

Kroužení na Plzeňsku
- od zítřka, neděle 1. listopadu, bude v provozu zatím nejnovější okružní
 křižovatka v kraji – na silnici I. třídy v Nepomuku
- známá okružní křižovatka v Plasích funguje od roku 2010 stejně jako
 křižovatka ve Šťáhlavech, v Plzni U Soušků se krouží od června 2012,
 v Křimicích, na Skvrňanech v ulicích Vojanově a Lábkově a na sídlišti
 Košutka v Rabštejnské a Žlutické ulici od loňska
- v západočeské metropoli by se do budoucna mohlo kroužit také v křižovatkách ulic Jateční a Na Roudné, Do Štěnovic a Dlážděné, Edvarda Beneše a Zborovské, Dobřanské a Sulkovské či v průsečíku
 Karlovarské se Západním okruhem
- z mimoplzeňských měst či obcí by se v budoucnu měl okružní křižovatky dočkat například Stod