„V tuhle roční dobu je hrad z turistické trasy ještě vidět, ale v červnu kompletně zaroste za místní vegetací, většinou jde o náletové dřeviny. Právě ty se snažíme odstranit," přiblížil počínání nadšenců Libor Marek z Přimdy na Tachovsku, který akci uspořádal.

Společně s ním na hradě celý víkend pracovali i lidé z Klatovska nebo ze Spolku pro záchranu historických památek Přešticka. „Máme v plánu prořezat zeleň v předhradí a také v prostoru staré cesty k hradu," prozradil víkendový plán. „Byli bychom rádi, kdyby se nám třeba za dva roky podařilo zvelebit celý areál kolem hradu, zaslouží si trochu pročištění," vysvětlil Marek, který na Skálu chodil už v dětství.

Se skupinou dobrovolníků se tady sešel už na podzim. „V září jsme pracovali na horním i dolním hradu," popsal již hotovou práci.

Proč se nadšenci věnují právě tomuto hradu? „Málokdo o něm ví, přitom je nedílnou součástí historie. Zdroje často uvádějí, že byl založen roku 1318, ale hrad je mnohem starší. Stalo se zde i několik historicky významných událostí. V letech 1399 až 1413 hrad zažil trojí dobývání vojsky Václava IV., kdy měla být poprvé použita bombarda, která střílela žulové koule o průměru až 80 centimetrů. Na tomto hradě byl také přečten první vojenský řád v našich dějinách," přiblížil Marek historii hradu, který stojí na skále z buližníku – velmi tvrdého kamene, který navíc slouží jako přírodní vlhkoměr. „Když se blíží změna fronty, kámen zvlhne a orosí se. Na buližníku stojí také zámek Zbiroh, kde do kamene vytesali nejhlubší hradní studnu," řekl Marek, který se zřícenině hradu Skála podrobněji věnuje v dokumentu ze série Zříceniny neprávem opomíjené. „Probíhá stříhání filmu, promítání bude 25. června," informoval.

Prořezávání zeleně kolem hradu, jakkoliv se zdá dobrým počinem, ale není jen tak, dobrovolníci k němu potřebují povolení. „Například od odboru památkové péče městského úřadu v Přešticích nebo od Lesů ČR. Povolení se ale podařilo získat," dodal Marek.