„Zatím se o ně nechci s nikým dělit. Pomáhají nám mamka s taťkou, sestra a taky kamarádky," vysvětluje Plzeňanka, proč zatím nepožádala o chůvu, na niž má ze zákona nárok. Tatínek Jan Galuszka, který se do péče o trojčata musel zapojit hned od začátku, ale počítá s tím, že to tak nebude napořád. „Až začnou lézt a každý vezme jiný směr a rozběhnou se každý jinam, pak asi chůva začne být potřeba," směje se tatínek.

Chlapci se narodili 10. prosince a jsou to první trojčata narozená v plzeňské fakultní nemocnici po pěti letech. Vojtěch s Matyášem jsou jednovaječná dvojčata, Jakub je 'jejich sourozenec', jak říká maminka Petra. Kuba vážil 1,87 kg a Matyáš dokonce 2,10 kg. Nejmenší byl Vojta s váhou 1,76 kila. „Už ale oba předehnal. Nevrtí se, spí, nespálí energii, tak nejvíc přibral. Váží přes pět kilo," popisuje nejmladšího synka tatínek Jan. Nejmenší je tak dnes nejživější Kubík, který váží jen čtyři kilogramy.

Rodina včera dostala od hejtmanství šek na třicet tisíc korun, dětskou ohrádku a láhev vína. „Lahvinka je pro tatínka, aby byl veselý a dobře spal," vysvětloval s úsměvem hejtman Václav Šlajs. Jan Galuszka přiznal, že už má 'natrénovaný filtr'. „Umím spát i při řevu. Spím určitě víc než Petra, jinak by to nešlo, chodím do práce," popisuje. Jeho první reakce, když se dozvěděl, že čekají trojčata, byla prý: „Bude to mazec."

A jak taková každodenní péče o trojčata vypadá? „Jíme po třech hodinách, chodíme na pravidelné procházky. Máme kočárek pro tři, ale je hrozně těžký, takže jsem vždycky vyřízená. Navíc se nevejde složený do výtahu, což znamená nanosit všechno do výtahu, vynosit z výtahu, složit kočárek. Je to náročné," směje se Petra Kučerová.

Maminka dodala, že zápřah čekala horší, zatím jí prý kluci dovolí i doma uklidit a něco menšího uvařit. Své syny od začátku nekojí, dostávají umělou výživu. „To by nešlo. To bych nedělala nic jiného a stejně by děti nejspíš plakaly hlady," dodává šestatřicetiletá maminka.