Požadavek obcí
„Je třeba vrátit výši odměn členů zastupitelstev na úroveň roku 2010 a současně zakotvit možnost rozhodnutím zastupitelstva zvýšit hranici možné měsíční odměny neuvolněných starostů na 60% výše odměny uvolněného starosty." 

Je to gesto, ale potěší. Zhruba tak mluví Deníkem oslovení starostové o tom, že jejich platy a mzdy ostatních zastupitelů se 1. ledna vrátí na úroveň roku 2010.

Konkrétně to znamená, že poskočí o pět procent nahoru. Vláda tak rozhodla na svém zasedání 18. prosince.

Informovalo o tom Sdružení místních samospráv České republiky (SMS ČR), které tuto změnu prosazovalo spolu s tím, aby zastupitelstva mohla zvyšovat hranici možné měsíční odměny neuvolněným starostům na 60 procent výše odměny starostů uvolněných. I k tomu dojde.

„Ostatní varianty, které zpracovalo Ministerstvo vnitra, nebyly z našeho pohledu dostačující a o to víc nás těší, že si vláda nakonec osvojila stanovisko, se kterým jsme šli do jednání," uvedla předsedkyně SMS ČR Jana Juřenčáková.

Neuvolněný starosta Dolní Bělé Tomáš Křiklán si myslí, že pětiprocentní navýšení je spíše jakousi odměnou pro starosty. „Mluvím za ty neuvolněné. Uvolnění starostové k vykonávání svých funkcí nejsou motivováni platem a pět procent navíc pro ně velkou roli nejspíše hrát nebude. Spíš bych řekl, že to bude takový bonus, ocenění práce," míní Křiklán.

Starosta Chotěšova Filip Hrubý je uvolněný a slova svého kolegy potvrzuje. „Z hlediska platu to bude opravdu formalita. Spíše bychom uvítali, kdyby zastupitelstva mohla starostům udělovat mimořádné odměny, pokud odvádějí dobrou práci. Bylo by to určitě mnohem vhodnější," říká starosta.

„Je dobře, že alespoň v této záležitosti ukázala vláda samosprávám příznivou tvář. Doufejme, že se jí něco podobného podaří také v oblasti poštovní problematiky, kde podle návrhu Českého telekomunikačního ústavu reálně hrozí omezování počtu poboček na venkově – a to zásadně odmítáme," podotkla předsedkyně Juřenčáková.

„I když není nová úprava nijak rozsáhlá ani komplikovaná, rozešleme našim členským obcím manuál, ve kterém je seznámíme s novinkami a vysvětlíme jim, jak mohou nových pravidel využít," dodal tajemník SMS ČR Tomáš Chmela.