Do čela Plzeňského kraje se v pondělí postaví Josef Bernard (ČSSD), pátý hejtman v šestnáctileté krajské historii. Volit ho budou na ustavujícím jednání noví krajští zastupitelé. Hlasovat budou také o jeho šesti náměstcích a dvou zbývajících členech krajské rady. Kraji budou čtyři roky vládnout čtyři strany: ČSSD, ODS, Starostové a patrioti a Koalice pro Plzeňský kraj. V zastupitelstvu budou mít ale jen 23 z 45 hlasů. Koaliční smlouvu strany podepsaly hned po volbách bez vítězného ANO, které jde s KSČM, TOP 09 a Koa-licí SPD a SPO do opozice.

I když posty ve vedení kraje byly rozebrány rychle, o placených místech za opozici se zatím nerozhodlo. A vůbec není jisté, že nejsilnější opoziční strana, tedy ANO, získá post předsedy kontrolního výboru zastupitelstva. Je to sice nepsané pravidlo a politická slušnost, tentokrát ale platit nemusí.

Hejtmani na krajiPetr Zimmerman (ODS) - 18. 12. 2000 – 14. 11. 2008, Milada Emmerová (ČSSD) - 14. 11. 2008 – 9. 9. 2010, Milan Chovanec (ČSSD) - 9. 9. 2010 – 26. 1. 2014, Václav Šlajs (ČSSD) - 27. 1. 2014 – 21. 11. 2016, Josef Bernard (ČSSD) - 22. 11. 2016 – ?

„Kontrolní výbor jsme nabídli opozici jako takové," prohlásil Bernard. Dodal, že se opoziční strany mají samy domluvit, která z nich dosadí do čela nejdůležitějšího výboru svého člověka. Ten bude mít funkci placenou a na krajský úřad bude chodit na plný úvazek.

Lídr ANO Miloslav Zeman řekl, že nabídku obsadit kontrolní výbor nedostali. „Nikdo s námi o tom nejednal. Dostali jsme nabídku na zdravotní výbor s tím, že může být také placená. To jsme odmítli," řekl Zeman.

Kontrolní výbor tak pravděpodobně obsadí komunisté. V kuloárech se mluví o tom, že nabídku na předsedu ale nedostala od Bernarda KSČM, nýbrž konkrétní člověk z ní – Václav Štekl.

To ale mělo komunisty pobouřit a údajně budou navrhovat do čela kontrolního výboru náměstkyni Zdeňku Liškovou.

Nová krajská radaHejtman: Josef Bernard (ČSSD)
1. náměstkyně hejtmana pro ekonomiku: Marcela Krejsová (ODS)
Náměstek hejtmana pro regionální rozvoj a EU: Ivo Grüner (ČSSD) 

Náměstek hejtmana pro sociální věci: Zdeněk Honz (ČSSD)
Náměstek hejtmana pro kulturu: Martin Baxa (ODS) 

Náměstek hejtmana pro dopravu: Pavel Čížek (Starostové a patrioti) 

Náměstek hejtmana pro školství: Ivana Bartošová (Koalice pro Plzeňský kraj)
Radní pro zdravotnictví: Milena Stárková (ČSSD) 

Radní pro životní prostředí: Radka Trylčová (ODS)

Sám Václav Štekl odmítá personální rošády jakkoliv komentovat. Připustil jen, že byl v užší skupině osob, které přicházely pro funkci v úvahu. „Předpokládal jsem to vzhledem ke své čtyřleté funkci v končící radě Plzeňského kraje," řekl. Sdílnější nebyl ani krajský mluvčí KSČM Jan Beneš. „Ve hře je víc lidí, konkrétní jméno bude známo až na ustavujícím zasedání," řekl Beneš.

Pro hnutí ANO je rozebírání krajských funkcí těmi, kteří skončili ve volbách až za ním, nepříjemnou realitou. „Je to facka voličům. Pokud se spojují ČSSD s ODS, tedy levá a pravá, nemůže to být programový, ale jiný důvod," řekl Zeman.