„Bývá mu vyčítáno, že je politickým nováčkem, ale není to tak úplně pravda – v listopadu 1989 spoluzakládal v Plzni Občanské fórum," připomněl při jeho návrhu zastupitel Jaroslav Šobr.

Co nyní uděláte jako první?
Pro nás je nejdůležitější rozpočet pro příští rok. 19. prosince je zastupitelstvo, do té doby ho musíme připravit a projednat v radě. Rozpočet reflektuje naše programové priority, které máme sepsané v desateru, což je deset kapitol, na které se čtyři koaliční strany chtějí zaměřit.

Plánujete v něm větší změny?
Pracujeme na něm velmi intenzivně. Tento týden se sejdu se všemi rezortními náměstky a vedoucími odborů a dané kapitoly s nimi chci projednávat. Nejsem zastáncem toho, abych s ekonomickou náměstkyní rozpočet vymyslel a pak ho natvrdo chtěl prohlasovat. Zásadní změny tam nejsou. Hospodaříme se čtyřmi miliardami korun, posuny jsou kolem stovky milionů korun a většinou směrem dolů – máme tendenci rozpočty snižovat, když se nám zdály naddimenzované.

Jaký bude kraj pod vaším vedením? Čeho byste chtěli dosáhnout, jaké jsou hlavní principy?
Otevřený, chceme komunikovat s občany, víc je vtahovat do věcí veřejných. Naše priority zůstávají stále stejné a jsou průřezové pro všechny strany koalice – doprava, zdravotnictví.

Jak je to s vašimi podíly a výnosy ve Škodě Transportation?
Předal jsem podíl do správy advokátní kanceláře a založil jsem nadační fond Gabriely a Josefa Bernardových Normální je pomáhat. Jediný pokyn, který nyní je vůči správci podílu, je veškeré dividendy po zaplacení správních poplatků posílat na tento nadační fond.

Nakolik pevná je podle vás nová koalice čtyř stran, která má jen tu nejtěsnější většinu, tedy 23 hlasů ze 45 možných?
Když nikoho nepostihne zlomená noha či jiná vážná nemoc, budeme jednotní. Na druhou stranu, a to říkám opakovaně, nebudu se snažit, aby pro návrh hlasovalo 23 zastupitelů. Vždy se budu snažit, aby pro něj hlasovalo 45 zastupitelů. Budu se bavit se všemi stranami, všem budu dávat prostor a informace o materiálech, chci je přesvědčit, aby hlasovali s námi.

Plzeňský kraj je dosud nezadlužený. Budete v tomto trendu pokračovat?
Je to jedna z našich priorit. Ale může se stát, že zatímně budeme ve schodkovém rozpočtu, zejména když budeme předfinancovávat některé projekty z evropských fondů.

Padla nedůvěra v postavení galerie. Co chcete, aby po vás po čtyřech letech zůstalo?
Možná zůstane i galerie, já ji nevylučuji. Chceme ale vědět, kolik budou investiční a provozní náklady, chceme se znovu vrátit k projektu – jestli zrovna až miliarda korun je to správné. Chceme se o tom bavit. Zmiňoval jsem, co bych chtěl, aby po nás zůstalo – čistý kraj, aby bylo postaveno víc obchvatů a opraveno víc silnic. Lidi trápí, že v některých obcích není vyřešena kanalizace nebo pitná voda, to jsou intenzivní problémy.

Při nástupu nového vedení zpravidla dochází i k personálním obměnám. Plánujete nějaké změny v úřadu?
Umím si představit, že v mém nejbližším okolí nějaké změny budou, to znamená v sekretariátu. Ale chtěl bych úředníky poznat, sednout si s nimi, aby mi vysvětlili svou práci – bez toho tyhle věci rozhodovat nechci. Musím říct, že mě někteří úředníci příjemně překvapili svou profesionalitou.