Začneme v Knihovně města Plzně, kde je k dostání román Hvězdy nad Afrikou, jehož autorkou je Ilona Maria Hilliges. Hlavní hrdinkou je lékařka Amélie, která se vydává do východní Afriky bojovat s nebezpečnou epidemií. Dostane se do tajemného a nebezpečného kraje, kde se ocitá v ohrožení života a pomoci jí může jen místní šaman a jeho čáry.

Další kniha je pro děti. Nazývá se Ať žije republika a jejím autorem je Jan Procházka. Jedná se o příběh Olina. Děj se odehrává na pozadí událostí dubna roku 1945 na moravském venkově. Kolaboranti se mění ve vlastence, přepisují se názvy ulic i dějiny a malý hrdina bojuje o své místo v klukovské partě, ve které je vždy outsiderem.

Pro ty, kdo nemají chuť číst, je tu DVD Století Miroslava Zikmunda. Plzeňský rodák zažil první i druhou republiku, válku, komunismus i porevoluční éru. Cestoval po Africe v době, kdy se hroutil koloniální systém, navštívil Asii i Jižní Ameriku, setkal se s kosmonauty i prezidenty. O vše se s diváky ve filmu dělí.

Ze Studijní a vědecké knihovny jsme pro čtenáře vybrali publikaci Eduarda Stehlíka, Karla Černého a Radima Chrásta s názvem Legionáři s lipovou ratolestí II. Ta předkládá osudy patnácti generálů, kteří bojovali v Rusku, Francii a Itálii během 1. světové války, ale i důležité okamžiky vzniku československých legií a klíčové boje. Příběhy patnácti mužů, kteří získali titul generála až po 15. březnu 1939, jsou doplněny 170 fotografiemi.

Posledním tipem je CD s názvem Rozmarná léta. Na něm vypráví Jiří Menzel, mimo jiné režisér oskarového filmu Ostře sledované vlaky, své vzpomínky na historické události naší země i na natáčení filmů. Podělí se i o zážitky s největšími osobnostmi československého filmu, se kterými mohl pracovat.

Daniel Straka