Dopravní značka upozorňující řidiče na maximální povolenou rychlost v obcích, mimo obce, na rychlostních silnicích a dálnicích je nově na všech bývalých hraničních přechodech v kraji. „Značka má upozornit přijíždějící cizince na změny," řekl provozní ředitel krajské Správy a údržby silnic Radek Šíma.

Novinkou je totiž zvýšení rychlosti na přivaděčích na Klatovy a na Ejpovice, kde mohou jet řidiči rychlostí až 110 km/h namísto dosavadní devadesátky. Značka silnic pro motorová vozidla s vyobrazením auta na modrém pozadí bude osazena nejpozději do konce února. „Finální termín není stanoven. Většina značek je už ale vyrobena. Osazení závisí na klimatických podmínkách," uvedl ředitel plzeňské pobočky Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Zdeněk Kuťák.

Nové dopravní značky vyjdou ŘSD na 7,2 milionu Kč.

Šéf krajského odboru dopravy Dušan Pakandl upozornil, že další požadavky na osazení dopravních značek nepřišly. „Ani Správa a údržba silnic jako vlastník silnic II. a III. tříd neměla požadavek, že chce osadit nové značky," sdělil Pakandl.

Podle Kuťáka se Plzeňského kraje netýká přeznačení rychlostních silnic na dálnice, jejichž symbol bude mít zelené pozadí.

Novela vyhlášky ministerstva dopravy zavádí i úplně nové značky. Například značky varující před výskytem zvířat jako jsou koně, divoká prasata nebo žáby. Také na ně v kraji – alespoň zatím – nenatrefíte. „Policie není příliš vstřícná osazovat nové dopravní značky. Když je na silnici moc značek, tak řidič neví, co dříve, upadne do letargie a přehlédne důležité značky," vysvětlil Kuťák s tím, že s názorem policie souhlasí.

Občas se řidiči setkají s neobvyklým a provizorním značením. Třeba u rybníka v Bažantnici na severním Plzeňsku stojí upozornění na labutě. Rybáři totiž vypouští rybník a labutě se pak pohybují po silnici.

„Nové značky vítáme. Kromě labutí by se daly využít i kvůli migraci žab, například za Zálužím směrem na Horní Břízu, kde jsou vždy na silnici tisíce malých ropuch. K Borské přehradě by byla vhodná značka s bobrem nebo vydrou, doteď jsme to řešili jen upozorněním s dodatkovou tabulkou," řekl ke značkám Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů. „Důležité ale je, aby se řidiči značkami také řídili," dodal.

A další změna. Už od konce loňského roku platí změna přednosti v jízdě na křižovatce Borské, Němejcovy a Koperníkovy ulice. Hlavní už není Němejcova a Koperníkova, ale Borská. „Komunikace opticky působí jako hlavní a pokud by tam nedošlo ke změně, mohlo by docházet k dopravním nehodám," vysvětlil David Malán z magistrátního odboru investic.

Druhým důvodem je budoucí napojení přivaděče z Klatov od kruhového objezdu ve Folmavské ul. na Borskou.