Podle ředitelky Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně Ireny Vostracké je možné např. zúžit v místech náměstí širokou Tylovu ulici a dokomponovat ji ve směru od Husova náměstí. „V úvahu přichází také zmenšení centrálního autobusového nádraží a vyřešení podchodů," uvedla. Pokud návrh na architektonickou soutěž schválí zastupitelstvo, začnou se připravovat její podmínky.

„Náměstí Emila Škody patří k územím, která moc utěšená nejsou, stav tam není vůbec dobrý. Univerzita tam chystá generální rekonstrukci svých prostor a určitě by do budoucna bylo dobré, aby to náměstí nějak vypadalo," uvedl primátor Martin Baxa (ODS).

Mluvčí Západočeské univerzity v Plzni Kamila Kvapilová potvrdila, že budova bývalého generálního ředitelství Škodovky, která patří univerzitě od roku 2010, se bude rekonstruovat. „V části nyní sídlí část fakulty zdravotnických studií. V průběhu tohoto a příštího roku bude probíhat rekonstrukce druhé části budovy a po jejím ukončení se tam přestěhuje zbývající část fakulty zdravotnických studií z nám. Odboje a fakulta ekonomická z Husovy ulice," uvedla Kvapilová. Právě studenti univerzity by mohli vylepšený prostor v budoucnu využívat k odpočinku.

Prostor náměstí Emila Škody se nyní využívá zejména pro parkování. Zbývající část tvoří plochy zeleně bez parkových úprav a tedy bez možnosti je využívat. V podzemí je kryt civilní obrany.

Parkovací plochy by měly na náměstí Emila Škody ale zůstat. „Je to příjezd do města od západu od Rozvadova," vysvětlila Irena Vostracká. Parkoviště by tu tedy mělo být zachováno, změnit by se ale mělo jeho okolí.