„Konkurencí bych to nenazývala. Pouze jsme chtěli osvobodit náš stávající projekt od ryze regionálního omezení a více jej otevřít světu, zatraktivnit pro potenciální partnery, média i pro samotné soutěžící. Ovšem nikde není psáno, že se to nemůže stát. Takže nikdy neříkejme nikdy," uvedla ředitelka soutěže Pavlína Němečková.

Dívka Šumavy se konala osm let a byla zaměřená na Plzeňský a Jihočeský kraj. Organizátoři však každý rok zaevidovali řadu přihlášek dívek z celé republiky. „Začali jsme cítit, že nás to prostě svazuje a už nám to nestačí, takže jsme se rozhodli, že se posuneme dopředu. S kolegy jsme se bavili o tom, jak bychom to mohli udělat co nejlépe, abychom zůstali v Plzni, ale neomezovali se na oblast té Šumavy, tak jsme si řekli, že hranice rozbouráme úplně a dáme příležitost nejen všem Češkám, ale i Slovenkám," vysvětluje Němečková.

„Chceme sem přitáhnout pozornost, obzvlášť v tomto roce, kdy je Plzeň evropským městem kultury," doplnila.

Do budoucna prý hodně záleží na financích. „Celou dobu fungujeme jako dobrovolníci v rámci neziskové organizace; nestojí za námi žádné velké konglomeráty a peníze sháníme sami. Chceme být samozřejmě lepší a lepší každým rokem. A pokud se podaří najít nějakého velkého partnera, kterého náš projekt, jež je hodně podmíněný charitou, osloví, bude mít dveře otevřené," řekla Němečková.

Letošní ročník odstartuje už tuto neděli. Do 30. března se budou moci dívky od 19 do 26 let přihlašovat přes webové stránky cs-miss.eu.

První velkou akcí Česko-Slovenské MISS 2015 bude casting, který se uskuteční 
2. května v Plzni. Jedenáctého a čtrnáctého června se uskuteční soustředění finalistek. Na slavnostním finálovém galavečeru 3. října pak budou vyhlášeny vítězky.
Moderování se ujme Míra Hejda a modelka, Slovenka žijící v Přešticích u Plzně, Andrea Verešová, která je též patronkou soutěže.

Jak už bylo řečeno, projekt je též charitativní. Získané peníze by měly posloužit na pořízení asistenčního psa pro jednu ženu. „Letos jsme se dohodli se sdružením Dobrý skutek. Zveřejníme sbírkový účet, kam budeme přispívat jedním procentem z částky, kterou dostaneme od každého sponzora. Na konci soutěže budeme také dražit korunku vítězky," dodala Němečková.