Když vloni vyšlo najevo, že by nová Norma mohla stát pod hřbitovní zdí, setkal se plán s odporem zdejších obyvatel i zastupitelů.

A co se děje po roce?

Vedoucí expanze Norma, k.s, Michal Schwarzkopf včera Deníku potvrdil, že projekt není u ledu. „Stále na tom pracujeme a doufáme, že některá z variant bude realizována," sdělil.

Společnosti vadí, že stávající Normu nemůže zvětšit a zmodernizovat. Mohou za to krom jiného i nevyřešené církevní restituce.

S umístěním větší a modernější Normy pod hřbitov ale řetězec narazil.

„Od hřbitova je přímo ikonický pohled na město. Z těchto míst zachytili panorama Nepomuka Antonín Mánes, Augustin Němejc, Viktor Pešek a další malíři i fotografové. Právě odtud je pořízeno na desítky pohlednic. Stejně tak při pohledu z města dotváří silueta hřbitova na návrší malebný ráz," ohradili se vloni proti obchodu autoři petice.

Společnost o petici tvrdila, že se zakládá na polopravdách a například nejčastěji kritizovaný výhled na nepomucké panorama by měl i po výstavbě zůstat zachován.

Místostarostka Nepomuku Alena Marušincová řekla, že zastupitelé nesouhlas s Normou pod hřbitovem letos ještě potvrdili na jednání, kterého se zúčastnili i představitelé společnosti. „Z našeho pohledu je stále nejideálnější prostor za bývalou čerpací stanicí u hlavní silnice při výjezdu z města," řekla.