Až do 23. hodiny se v pátek na některých místech v Plzni otevřela muzea. Pro návštěvníky byly připraveny netradiční programy. Mohli zhlédnout Ovčí pohádku, pohybovat loutkami, překvapením bylo promítání grotesky.

Třeba v Národopisném muzeu probíhaly programy V sevření protektorátu a Plzeňsko pozdního romantismu. „Návštěvníci mohou zhlédnout prezentaci militarií, přehlídku dobových oděvů nebo projekci autentických filmových záznamů. Máme připravenou také tvořivou dílnu, která je letos zaměřena na výrobu knihařského papíru," popsal Michal Chmelenský z Národopisného muzea. S programem byla spokojena návštěvnice Vlasta Zíková. „Už jsem tu byla několikrát a moc se mi tady líbí. Letošní program je určitě povedený," chválila.

Speciální aktivity pro děti i dospělé si připravilo Muzeum loutek. „Připravili jsme loutkové představení Ovčí pohádky nebo zpívání písniček. Návštěvníci si mohou také vyzkoušet, jak se s loutkami pohybuje," lákala vedoucí muzea Markéta Formanová. Na pohádku se těšila i mladá slečna Elen Hummelová. „Moc se mi tady libí, dnes se nejvíc těším na Ovčí pohádku," prozradila návštěvnice.

Netradiční program byl připraven také v hlavní budově Západočeského muzea. „Lidé si mohou prohlédnout muzejní knihovnu, připraveny jsou také ukázky práce odborných oddělení, konzervace a paleontologie," vysvětlovala muzejní pedagožka Denisa Brejchová. Speciálním překvapením bylo promítání grotesky o zloději a hlídači. „V poslední době už grotesky moc netočím, ale snad se bude divákům líbit," doufal režisér Miroslav Čapek.

Prodlouženou otevírací dobu mělo také DEPO2015, Pivovarské muzeum, Plzeňské historické podzemí a Muzeum církevního umění plzeňské diecéze.

Tento víkend se mohou Plzeňané těšit na Noc kostelů.

Andrea Pánková