Přes sedm stovek zvířat bylo k vidění na jubilejním 30. ročníku regionální soutěžní výstavy králíků, holubů a drůbeže, která se v pátek a v sobotu konala v Nezvěsticích.

Areál tamní chovatelské organizace akcí doslova žil. Stejně jako vystavovatelé dorazili také návštěvníci z blízkého i vzdáleného okolí. „Na výstavě je 250 králíků, 160 kusů drůbeže a 330 holubů," počítal předseda nezvěstických chovatelů Jaroslav Matoušek. „Je jich tolik, protože jsou nejen z Plzeňského, ale také z Karlovarského kraje, celkem z osmi okresů," dodal.

 Na snímku jsou hedvábničky, které vyhrály. Do Nezvěstic je přivezl mladý chovatel Miloš Fiala z Horšovského Týna. Nestává se prý vůbec často, aby mladý chovatel na výstavě zvítězil, nicméně jemu se to podařilo.Zdroj: DENÍK/Pavel KorelusKaždá kategorie měla svého vítěze, ale trofej pro celkového vítěze výstavy si mohl odvézt jen jeden chovatel – Miloš Fiala z Horšovského Týna, který nejen porotu zaujal svými hustě ochmýřenými slepicemi hedvábničkami. Dostal vlastně dva poháry. „Je to shodou okolností mladý chovatel, takže mu to moc přejeme. Většinou vyhrávají starší, zkušení. On ale zvítězil v kategorii nejlepší jednotlivec i v kategorii nejlepší kolekce. Soutěžní zvířata se posuzují podle chovatelských standardů, musí splňovat hmotnostní limit i standard vzhledu," vysvětlil Jaroslav Matoušek.

Zatímco jednu výstavu mají Nezvěstičtí za sebou, další už připravují. „Bude to 5. listopadu celostátní výstava králíků masných plemen," ukázal předseda chovatelů plakát, který už je vyrobený, a podotkl, že nepůjde jen o ušáky. „Výstavu spojíme s 10. ročníkem přehlídky holubů plemene gigant, aby si každý přišel na své," řekl na závěr.

Další výstavu chystají nezvěstičtí chovatelé už na 5. listopadu. K vidění budou plemena masných králíků a holubi plemene gigant.Zdroj: DENÍK/Pavel Korelus