„Víme o třech případech, kdy zatím neznámý muž měl v Plzni na Lochotíně před školami oslovovat nezletilé děti. Muž se s nimi slovně pokusil navázat kontakt, vyptával se jich, jak bylo ve škole a podobně. Podle dětí jim muž nečinil žádné návrhy, nesnažil se je nikam vlákat, či dokonce zatáhnout do auta. Nebyl vulgární ani hrubý, dětem nic nenabízel ani jim nedával bonbony či jiné potraviny. „Policisté začali samozřejmě ihned věc prověřovat a ve spolupráci se školami jsme přijali opatření pro zvýšení bezpečí dětí v dané lokalitě," komentovala situaci policejní mluvčí Hana Štefflová.

Jednomu chlapci dokonce muž nabídl, že jej odveze domů, chlapec tuto možnost odmítl.

Jelikož se zpráva o cizinci šíří po sociálních sítích, jedna z diskutujících popsala následující situaci: „Když moje dítě začalo utíkat, běžel za ním od školy, přes vnitroblok až před vchod domu. A kdyby nezakopl a moje dítě nezískalo náskok, nevím…" Zda se jednalo o toho samého muže, není zatím jasné.

Podle policistů je muž vysoký zhruba 180 centimetrů, starý 30-40 let, má kudrnaté vlasy a hovoří zkomolenou češtinou. Zda se však jedná o cizince nebo má vadu řeči, policisté také teprve prošetřují. Pracují samozřejmě i s verzí, že se jedná o opuštěného muže, který si chce jen popovídat. Stejně tak se ale může jednat o pedofila.

„Přestože ze strany tohoto muže zatím nedošlo k žádnému pokusu o protiprávní jednání vůči nezletilým dětem, žádáme rodiče, učitele i vychovatele, aby dětem neustále opakovali, že se nemají bavit s cizími osobami. A pokud se s nimi pokusí kdokoliv neznámý navázat kontakt, aby jim děti tuto skutečnost okamžitě sdělily nebo nahlásily na tísňovou linku policie," varuje Štefflová.

Podle policejních statistik je na území Plzně od začátku letošního roku evidováno již šest sexuálně zaměřených přečinů, většinou se jednalo o obnažování či onanování před nezletilými. Nikomu z dětí nebylo fyzicky ublíženo, nedošlo ani k žádnému pokusu o sex. Přesto se však jedná o nárůst, policisté za loňský rok evidovali ´jen´ tři podobné případy s mladistvými.