Žijí v nevyhovujících podmínkách a ve škole rozhodně nepatří mezi premianty. Když požádají o pomoc své rodiče, nedokážou jim poradit. Mají totiž často pouze základní vzdělání. Řeč je o nezaopatřených dětech, které bojují s prospěchem. Jejich rodiče navíc za práci dostávají bídně zaplaceno, nebo jsou dokonce dlouhodobě nezaměstnaní. Právě v takových případech nastupují zaměstnanci či dobrovolníci neziskových organizací.

„Ročně pracujeme se zhruba sto padesáti klienty. Rodiny se často potýkají s dluhy nebo mají další problémy, a proto si nemohou dovolit doučování platit," vysvětlila koordinátorka terénních pracovníků SPOLEČNOSTI TADY A TEĎ Hana de La Mure.

Jak forma podpory vlastně vypadá? Jedná se o pravidelné individuální doučování. Organizace loni spolupracovala například s Monikou, která chodí na první stupeň základní školy. „Čtyř-členná rodina bydlela v jed-né místnosti. V přízemí plzeňské ubytovny je nonstop herna, po chodbě se potulovala spousta lidí. Když jsme se s Monikou začali učit, přiběhly další děti a ru-šily nás," popsal pracovník Jakub Chabr. Nakonec se raději přesunuli na doučování do školy. Chabr doplnil, že výsledky se dostavily po několika měsících: „Kromě výrazně lepších známek má dívka větší sebevědomí, nestydí se a snáze komunikuje s dospělými."

Vyjma toho organizace, působící především v plzeňských domácnostech, pořádá jednou týdně skupinové doučování na dvou základních školách. „Fungujeme také o letních prázdninách, hlavně kvůli dětem, které se připravují na reparát," uvedla koordinátorka. O službu je dlouhodobě zájem, poptávka převyšuje nabídku.

Podobnou službu, ovšem mimo krajskou metropoli, pokrývá organizace Člověk v tísni. Terénní pracovníci v tomto případě dojíždějí do všech regionů Plzeňského kraje. „V úzkém kontaktu jsme s přibližně padesáti rodinami. Věnujeme se nejenom dětem, ale rovněž jejich rodičům. Řešíme případné problémy ve škole, které nastanou," nastínil tiskový mluvčí Dalibor Hapl. Cílová skupina je velmi podobná. Jde především o matky a otce s nízkým vzděláním a nedostatkem financí, kteří bydlí například na ubytovnách nebo v jiných nevyhovujících podmínkách.

Zaměstnanci Člověka v tísni i SPOLEČNOSTI TADY A TEĎ se soustředí též na podporu žáků při přechodu na střední školu, motivují studenty, aby školu dokončili. K úspěšnému absolvování pomůže rovněž zajištění stipendia. „Vyřeší třeba situaci, kdy dítě nemá na jízdné do školy. Je určeno středoškolákům, od prvního do posledního ročníku. Během března je možné podat přihlášku," uzavřel Hapl.