Naposledy se plzeňský tým goalballistů, což jsou nevidomí a slabozrací věnující se míčovému sportu, stal mistry republiky 
v roce 1986. Třicetileté prokletí zlomili hendikepovaní až letos. V sobotu odehráli poslední zápasy a své vítězství zpečetili.

„Je to skvělý pocit. Dnešek jsme si užívali. Z předchozích kol jsme měli dost bodů, takže o prvenství nás už nemohl nikdo připravit," zhodnotil v sobotu úspěch jeden z hráčů Jiří Švábek. Právě on přišel s nápadem založit v roce 1979 v Plzni goalballový mančaft. „Poprvé jsem se k tomuto sportu dostal v Levoči, kde jsem dělal masérský kurz. Vrátil jsem se domů a chtěl jsem, aby něco podobného existovalo také u nás," vysvětlil.

Od té doby zůstává goalballu věrný, i když vyzkoušel i jiné disciplíny. „Například běhání s trasérem mě moc nebavilo. To samé bylo u simulované střelby. Líbí se mi, že při goalballu dostanu pořádně do těla, zároveň se musíte hodně soustředit," řekl.

Jak se míčový sport, který je určený pro nevidomé nebo slabozraké, hraje? Hřiště 
o velikosti 18 krát 
9 metrů má na každém svém konci bránu. Hlavní úkolem tříčlenné skupiny je dát gól. Všichni sportovci ovšem mají na očích klapky, takže se musí řídit pouze podle sluchu. Směr a pohyb gumového balonu poznají díky zvuku speciální rolničky, která je umístěna uvnitř. Při zápase tedy musí být v hale absolutní ticho. To platí také o fanoušcích, kteří si potlesk nebo hlasité poděkování za získanou branku musí nechat až na moment, kdy rozhodčí přeruší hru nebo skončí poločas.

Sportovci jsou zároveň útočníky i obránci. „Když vás někdo překvapí a dá vám gól, můžete mu to vrátit. To znamená, že každý chytá i vrhá," upřesnil Švábek. Plzeňský goalballový tým se pro něho stal druhým domovem a místem, kde se také setkává se svými přáteli. „Je to i adrenalin, protože jsem schopný i se svým hendikepem něco dělat," uzavřel. Na turnaje ho často doprovází nejenom manželka Alžběta a také čtyřnohá pomocnice Manka. A účast na sobotním posledním kole republikového mistrovství, kde Plzeňané slavili úspěch, si samozřejmě nemohly nechat ujít.