Daniel Stružka začal s prvním nevidomým spolupracovat před dvěma lety. Dnes vede kurz sebeobrany pro zrakově postižené.

„Tehdy mne oslovil klient TyfloCentra s tím, že by měl zájem o kurz sebeobrany. Probíhalo to formou soukromých lekcí," vysvětluje trenér Daniel Stružka. Poté začal spolupracovat s TyfloCentrem Plzeň, kterému se podařilo sehnat prostředky na projekt Řešení konfliktních situací pro zrakově postižené.

Kurz začal před necelými dvěma měsíci. „Zpočátku jsem si nebyl úplně jist, jak se mi s cílovou skupinou bude pracovat, ale byl jsem velice překvapen, kam už jsem se s nimi dostal," svěřuje se trenér.

Konflikt řeší verbálně

Lekce se zaměřují hlavně na řešení konfliktu ve verbální fázi. „V tom je právě docela problém, protože spousta sebeobranných kurzů řeší pouze samotné fyzické napadení, a to je špatně," myslí si Stružka. Spoustu konfliktů lze vyřešit už ve verbální fázi.

„Tato skupina lidí však nemá možnost proaktivně vyhledávat případné problémové jedince, protože je nevidí, mají to složitější," míní odborník.

Klienti se prozatím naučili asertivnímu verbálnímu projevu, možnostem, jak se vyprostit z úchopu, jednoduché údery nebo jak správně odstrčit útočníka. „Důležité je s protivníkem také správně komunikovat," zdůrazňuje trenér. Daniel Stružka prokládá lekce vlastními zkušenostmi. S klienty také trénuje situace, do kterých se mohou v běžném životě dostat.

Větší psychická pohoda

Do kurzu chodí i Markéta Matasová. „Dalo mi to větší psychickou pohodu. Když by nastala taková situace, tak by člověk minimálně věděl, co by měl dělat," svěřuje se žena, která trpí makulární degenerací. Na lekce chodí sama nebo s manželem.

„Dvouměsíční kurz příští týden končí, ale budeme spolupracovat dál. Chtěl bych kurzy rozšířit o kondiční cvičení, popřípadě další programy, o které bude mít cílová skupina zájem," slibuje trenér.