Byly to nervy až do konce, ale je zase líp. Po páteční výhře v Olomouci hokejisté Škody Plzeň v nedělním 20. pokračování extraligy porazili Mladou Boleslav 1:0 a zase se o něco přiblížili soupeřům před sebou.

Jediný a vítězný gól Indiánů ve vyrovnaném utkání zařídil ve druhé třetině Lev. Výrazný podíl na zisku tří bodů měl i brankář Machovský, který pochytal celkem 28 ran soupeře a poprvé v běžící soutěži uhájil čisté konto.

„Ustáli jsme to, takže hned po zápase jsem cítil úlevu a obrovskou radost," říkal po boji Machovský. „Výhru jsme doslova urvali, ale právě taková utkání nás ještě víc nakopnou, posunou dál," zdůraznila plzeňská brankářská jednička.

Dlouho oboustranně opatrný vedený souboj se začal lámat v prostřední dvacetiminutovce.

Plzeň zvýšila aktivitu, daleko častěji střílela a v čase 33:01 byli domácí odměněni.

Lev se v prostřední třetině prodral k puku, našlápl do útočného pásma, zasekávačkou se zbavil soupeře a švihl puk mezi nohy boleslavského Lukáše. Gól. Prochladlá hala vybuchla nadšením.

„Teprve z reakcí kluků jsem pochopil, že jsem skóroval," říkal autor rozhodující trefy.

Jenže k zisku tří bodů bylo ještě stále daleko, navíc v závěru druhé třetiny přišel zlý moment.

Kratěna ležel bezvládně na ledě

Domácího kapitána Kratěnu vrazil zezadu na mantinel explzeňský obránce Štich. Faulovaný Kratěna zůstal bezvládně ležet na ledě a teprve po zásahu lékařů se probral k vědomí. Led opouštěl na nosítkách a skončil v nemocnici, zatímco agresor Štich byl za spílání diváků vykázán ze hry do konce utkání.

„Stalo se to kousek ode mně, takže jsem viděl, že Ondra vůbec nereaguje. Naštěstí doktoři přiběhli včas a probrali ho. Nebyl to příjemný moment," vyprávěl brankář Machovský.

Jenže Škodovka pětiminutovou přesilovku na přelomu druhé a třetí části nevyužila, i když soupeře svírala a gólman Lukáš byl pod palbou. Pojistit vedení mohl Kodýtek, Čerešňák trefil tyč.

Hosty to povzbudilo a Machovský se měl co otáčet. Necelé tři minuty před koncem začali hrát bez brankáře, posledních 96 vteřin dokonce v šesti na čtyři. Napětí se dalo krájet, ale Plzeňští i s příspěním brankáře už výhru za tři body uhájili.

„V závěru to bylo už vabank, nějaké šance jsme tam měli, ale o body jsme přišli díky impotenci v ofenzivě už předtím," komentoval porážku boleslavský trenér Marian Jelínek.

„Kluci odvedli kolektivní výkon a v nervózním závěru uhájili nesmírně cenné vítězství," ocenil plzeňský kouč Ladislav Čihák.
V úterý hraje Škodovka v Hradci Králové.