Nepomuk neustále sužuje drobná kriminalita a vedení města už došla trpělivost. Politici proto plánují, že dění ve městě ohlídá kamerový systém. Svůj záměr si nechali posvětit od obyvatel.

Z 97 vrácených dotazníků se v 58 případech lidé vyjádřili, že se ve městě necítí bezpečně. Hlídání kamerami podporuje 84 domácností. Téměř stejný počet rodin soudí, že kamerový systém zlepší bezpečnost ve městě. Takový výsledek přiměl radnici podat v příštím roce žádost o dotaci na první etapu kamerového systému.

Jako rizikovou lokalitu vnímají lidé hlavně nepomuckou část Dvorec. Tady stojí vlakové nádraží, do jehož okolí se stahují nepřizpůsobiví lidé. „Ve Dvorci v ulici V Parku se krade nejen v noci, ale i za bílého dne. Policie jen přihlíží," postěžoval si jeden z místních v dotazníků. Některé připomínky město zveřejnilo na svých webových stránkách.

Že je Dvorec pro město velkým problémem, nepřímo přiznává místostarostka Alena Marušincová. „Bezpečnostní kamery budou po cestě z Nepomuku do Dvorce," potvrdila Marušincová s tím, že město už vytypovalo trasy, kde budou kamery k dispozici.

Seznam dalších míst a počet kamer se ještě bude upřesňovat. „Počítáme s nimi na náměstí Augustina Němejce, do okolí pošty a nejspíš i na Přesanické náměstí," vyjmenovala Marušincová.

Radnice si slibuje, že kamery s nočním viděním pomohou zvýšit pocit bezpečí obyvatel a vymýtí drobné krádeže s vandalismem. Zloděje přitahují hlavně kovy, které posléze zpeněží ve sběrnách. Slitování s majetkem města nebo svých sousedů nemají především opilci vracející se z restaurací domů. „Ztrácí se železné poklopy a výjimkou není ničení majetku – někdo vyrve dopravní značky, vytrhává nebo láme stromky," zlobila se Marušincová.

Záznamy z kamer budou mít k dispozici i policisté.

Zajistit bezpečnost ve městě vysláním policistů do ulic, jak navrhují lidé v dotaznících, není podle Marušincové možné. „Nepomuk nemá zřízenou městskou policii," připomněla místostarostka.

Podle koordinátora projektu Plzeňský kraj – bezpečný kraj Zdeňka Webera si města kamerový systém pochvalují. „Dobřany mají kamery a nedávno žádali o jejich zvýšení," sdělil Weber.

Jak je patrné z webových stránek města, kamerový systém nebude zas tak úplnou novinkou. Vchod a chodby sportovní haly už kamera hlídá.

Některé připomínky lidí

Na rozhraní ulic Plzeňská a U Pošty v době nočního klidu opilí návštěvníci místních „podniků" dělají hluk, mlátí na okna a dveře, shazují a rozbíjejí květináče. V ulici J. J. Ryby se ztrácejí domácí zvířata.

Ohrožení stoupá, bezpečí klesá. Lidé jsou všehoschopní, mám strach chodit po setmění Nepomukem. O víkendu se bojíme o auto.

zdroj: www.nepomuk.cz