Ledová pochoutka s příchutí levandule, okurky nebo hrášku. Lidé, kteří se chtějí v horkých dnech ochladit zmrzlinou, ochutnávají vedle klasických příchutí také netradiční kombinace.

Jitka Strnadová sice otevřela svůj obchod v Rooseveltově ulici teprve minulý rok, Plzeňané si sem ovšem rychle našli cestu. „V nabídce mám skoro dvě stě druhů. Každý den máme ve výdeji dvanáct příchutí. Když je teplo, zákazníci si vybírají spíše sorbety. Někteří rádi experimentují, a tak vyzkoušejí třeba heřmánek, gorgonzolu, snickers nebo červenou řepu s jablkem,“ vyjmenovala majitelka provozovny Kolombina. Doplnila, že letošní novinkou je hrášková a mon cheri. Ledovou pochoutku tady pořídíte za 25 korun.

Velký zájem je též o dobřanskou zmrzlinu. I tady vsadili na neobvyklé kombinace. „Když jsem se prošla po městě, všude byla jenom vanilková a čokoládová. Proto jsme začali dělat něco trochu jiného. Máme například okurkovou, levandulovou, fialkovou, datlovou nebo slaný karamel. Teď jsme zavedli příchuť Aperol Spritz a opilý meloun, které jdou rychle na dračku,“ řekla Lenka Žďánská, jež provozovnu v Dobřanech (U Hřiště) a Plzni (na Klatovské třídě) vlastní. Cena za porci se pohybuje mezi  16 až 35 Kč.

Hitem letošního léta se podle ní staly nanuky. Zatím vyrábí osvědčené varianty, tedy ovocné, čokoládové, slaný karamel a rafaello. „Máme ale i veganské, po kterých je nečekaně velká poptávka,“ doplnila Žďánská. Malý nanuk stojí 25 či 35 korun, velký 35 nebo 45 korun.

Na ryze rostlinné stravování vsadily majitelky Great Bistro& Café. Když zavítáte do kavárny v plzeňské Prešovské ulici, můžete si dát rolovanou zmrzlinu a sledovat její přípravu. „Směs nalijeme na mrazicí pánev a z tenké vrstvy postupně tvoříme ruličky,“ přiblížila postup  Helena Frýdková, jež otevřela bistro společně se svou dcerou. Zákazníci, které vyjde porce na 89 Kč, si vybírají ze třinácti většinou ovocných alternativ.

Západ slunce nad Plzní.
Rozhledna Chlum lákala na západ slunce i hvězdnou noc. Podívejte se

Rolovanou ledovou pochoutku si kromě krajské metropole dopřejete ještě v Klatovech. „Objevili jsme ji v Thajsku a ve východní Asii. Zaujala mě natolik, že jsem si objednal stroj,“ uvedl Tomáš Nejdl. Poprvé otestoval novinku na klatovské pouti. Díky velkému ohlasu se rozhodl zmrzlinu, která stojí 69 Kč, nabízet znovu (konkrétně od 7. do 20. srpna na tamějším letišti). „Jde zpracovat téměř cokoliv. V uvedený termín budeme mít víc času na experimentování. Vše se dělá z čerstvých surovin a smetany přímo před očima kupujícího. Nejsou tam žádná éčka ani nejde o polotovar,“ zdůraznil Nejdl.

Na kvalitu dbají rovněž v rokycanské provozovně PapáTo Café, která se soustřeďuje na zdravou výživu a nachází se v ulici Míru. „Objevili jsme malovýrobnu, kde ručně dělají výbornou zmrzlinu z poctivých surovin, takže ji bereme od nich. Máme ovšem i alternativu pro lidi, kteří odmítají kravské mléko nebo jim vyhovuje vegetariánské a veganské stravování,“ sdělila Slavěna Milnaříková. Kopeček v celozrnném kornoutu si zde koupíte za 23 Kč.

Pouze na Chodských slavnostech, které se uskuteční druhý srpnový víkend, bude k dostání zmrzlina s příchutí chodského koláče. „Najdete v ní tvaroh, povidla, mák, rozinky, rum i příchuť samotné buchty,“  popsal Jan Březina, majitel kavárny a cukrárny V Caffé na domažlickém náměstí. Porce činí 20 Kč.

Zhruba 40 druhů domácí zmrzliny za sezonu mají k dispozici v Cukrárně Monika v Plané na Tachovsku na tamějším náměstí. A také tady zákazníci narazí na netradiční příchutě – třeba cookies či různé varianty oříšků. Kopeček vyjde na osm až deset korun.

S přispěním zpravodajů Deníku