Manželé Ulyana a Jakub Šauerovi dění na Ukrajině sledují. Věří, že se protestující nevzdají a Janukovyčova vláda padne.  Denně sleduje on-line zpravodajství, v noci na středu téměř nespala. Věří, že lidé protesty proti prezidentu Janukovyčovi nevzdají a na Ukrajině se zcela změní systém. Přesto by si přála, kdyby se změna podařila bez obětí na životech.

Sama říká, že to doma s manželem Jakubem Šauerem, plzeňským advokátem, hodně prožívají, diskutují na internetu, Ulyana komunikuje se sestřenicí, která je v Polsku, volá babičce a dědovi. „Sdílím na internetu i videa a články, které jasně ukazují, co vláda v zemi dělá. Občas si říkám, aby se třeba někdo nemstil mé rodině, ale snad ne. Rozhodně s tím nepřestanu," říká sympatická žena, která tu vystudovala práva a nedávno složila i advokátní zkoušky.

„Hlavní spor je v tom, že podle poloviny lidí není díky Rusku Ukrajina na úrovni Mongolska, ale zbytek si myslí, že bez Ruska by byla na úrovni Česka," říká Jakub Šauer, jeho manželka ale dodává, že teď už nejde o podepsání či odmítnutí smlouvy s EU nebo vztah k Rusku. „Lidé tam teď už jsou kvůli svobodě, budoucnosti své a svých dětí. Chtějí evropský způsob života – aby se jako dosud nemuseli bát přijít za policistou a požádat o pomoc, aby justice fungovala bez korupce," míní rodilá Ukrajinka. Říká, že bez peněz a kontaktů člověk v tomto státě nezmůže nic.

Do Kyjeva se několikrát vydali i její bratranci. „Mladší z nich, je mu dvacet, by jel znovu, ale jeho maminka, moje teta, ho nechce pustit. Má o něj strach," podotýká Ulyana.

Oba bratranci se zúčastňují protestů v jejím rodném městě Ivano-Frankivsku, jež leží asi 120 kilometrů od Lvova. I tam jsou náměstí plná protestujících. Před několika dny v naději, že dojde k posunu ve vyjednávání mezi Janukovyčem a opozicí, opustili demonstranti zabrané úřady. „Po úterních událostech v Kyjevě je mají znovu pod kontrolou. U nás se to obešlo bez hrubého násilí a mrtvých," oddychla si mladá právnička. 

Rozhodně ne celá Ulyanina rodina sdílí sympatie k protestujícím. „Mám příbuzné na východě země a nestačím se divit některým jejich názorům. Tvrdí třeba, že jsou protestující placeni někým z Evropské unie," říká. To je ale podle ní dáno hlavně tím, že tato část země je proruská a je ovlivněna televizí, která pouští záběry na demonstranty házející lahve, ale už ne brutální zásahy policie. Prozápadní kanál, který ukazoval záběry z druhé strany barikády, je od úterka pro televize vypnutý, funguje pouze na internetu. „Rozdíl je i v mentalitě. Když v západní části Ukrajiny někdo někomu ublíží, ostatní se vzbouří. Oni ne, spíš se stáhnou. Proto protesty v podstatě nechápou," popisuje Ulyana Šauerová.

Mladý pár byl na Ukrajině naposledy loni v květnu, další návštěvu mají naplánovanou na duben. „Uvidíme, jaká bude situace a podle toho se rozhodneme, jestli tam vůbec pojedeme," shodují se. Oba jsou také zajedno v tom, že si tento problém Ukrajina sama zřejmě nevyřeší. „Už měsíc tvrdím, že je tam regulérní občanská válka. A jsem doslova šokovaný tím, jak se k tomu Evropská unie staví – její nereakcí. Vždyť je to jen pár stovek kilometrů od EU. Kdyby nedošlo k úternímu krveprolití, nikde se už o tom ani příliš nemluví," nešetří Plzeňan kritikou.

Podobně se Jakub Šauer staví také k návštěvě Viktora Janukovyče v České republice, kterou má Miloš Zeman naplánovanou na duben a zatím ji odmítl zrušit. „Pokud by Janukovyč opravdu přijel, vyvolalo by to protesty v Praze a velkou ostudu," míní.

Co se tedy bude dít dál? „Netroufám si to odhadnout, ale pevně věřím, že se situace vyřeší ku prospěchu ukrajinského lidu a ústavních změn," pokrčí drobná žena rameny. „Buď opozice na Janukovyče zatlačí natolik, že vyhlásí volby a současná vláda půjde od válu, nebo Janukovyč neustoupí a pak to bude ještě mnohem horší," doplňuje svou manželku Jakub.