Všechno zřejmě způsobila zákeřná Parkinsonova choroba. Starý pán pobíhal zmateně po chodníku i silnici a třásl se zimou. „Mladá Plzeňanka mu půjčila svoji zimní bundu a přivolala na pomoc strážníky,“ uvedla mluvčí plzeňské městské policie Jana Pužmanová. Po chvíli na místo přijela i mužova dcera, která hledala svého otce, který trpí Parkinsonovou nemocí. Odešel prý z domova bezeslova aniž by někomu řekl, že odchází a kam jde. Podle Pužmanové nejde o zcela ojedinělý případ. „Strážníci čas od času řeší podobné situace. Největší problém obvykle bývá se zjišťováním bydliště dotyčného člověka a s kontaktováním někoho z příbuzných,“ doplnila.

Typickým znakem Parkinsonovy choroby je podle plzeňského psychologa Karla Bröckla třes těla. „Daleko závažnějším a podstatnějším příznakem je ale právě zmatenost a ztráta orientace v prostoru i čase. U člověka postiženého totuto nemocí dochází k poškození komunikačních funkcí, je narušena také schopnost navazování sociáních kontaktů,“ uvedl Bröckl.

Chorobou trpí zejména starší lidé. S věkem člověka totiž narůstá i pravděpodobnost vzniku tohoto onemocnění. Léčba Parkinsonovy choroby spočívá v podávání léků, které tlumí některé příznaky nemoci. Zcela vyléčit ji ale zatím lékaři nedokáží.