Hala, kde bude i showroom pro zákazníky, přijde na 90 milionů korun a do technologie firma investuje po dobu pěti let každým rokem zhruba 50 milionů Kč. Hala bude otevřena v červnu 2016 a zvýší současnou výrobní a skladovací plochu závodu o 45 procent na 14 tisíc metrů čtverečních. Do Stodu se přesune výroba některých dílů z německého Stollbergu. Šestá hala bude zaměřená na výrobu kabelů průmyslové kabeláže k vedení signálů.

"S náborem už jsme začali. Ještě než dokončíme novou halu, tak využíváme potenciálu, který nám současné haly umožňují," řekl Vlček. V létě přijala firma desítky lidí. Nejvíce potřebuje operátory výroby. Asi 150 zaměstnanců má maturitu a 200 výuční list.

Za 15 let investoval MURR ve Stodu 1,2 miliardy korun, z toho asi 300 milionů korun do staveb a zbytek do technologie. Nová hala vystačí podle Vlčka rozvoji podniku do roku 2019.

Produkty firmy MURR CZ, jichž je v nabídce 17 500, směřují do řady oblastí. "Jsou to senzory, kabely, transformátory, rozváděče a další, tedy vše, co je mezi koncovým čidlem až po řídící skříně," řekl Vlček. Odebírají je desetitisíce zákazníků - od automobilky BMW přes výrobce obráběcích strojů po energetické koncerny typu ABB.

Obrat v miliardách korun

Rodinná skupina MURR Elektronik s mateřským závodem v německém Oppenweileru má po světě přes 2000 zaměstnanců. Loni otevřela závod v Šanghaji a za týden otevře další v Atlantě. Letos plánuje obrat 250 milionů euro (téměř 6,8 miliardy korun), meziročně o 12 procent vyšší. "Do roku 2020 se chceme dostat na 500 milionů euro (13,5 miliardy Kč)," řekl majitel a zakladatel Franz Hafner. Podíl Stodu na obratu je asi třetinový a letos je zatím o 17 procent vyšší než loni. MURR CZ dodává výrobky mateřské firmě, která je prodává.

"Dnes dokážou zaměstnanci v Česku prosadit dobré myšlenky celosvětově a firma je používá. Potřebujeme kreativitu všech zaměstnanců a nechceme jen provozy, které něco montují," řekl Hafner.

"Když jsme před 15 lety budovali průmyslovou zónu (MURR koupil tři hektary), tak jsme chtěli přitáhnout firmy, které zaměstnají lidi z regionu a budou se trvale rozvíjet. A s firmou MURR se to podařilo úplně nejlépe," řekl starosta Stodu Jiří Vlk. Regionu od Chotěšova po Holýšov to pomáhá v zaměstnanosti a kultura práce je podle Vlka na vysoké úrovni. Město má v územním plánu další zónu vedle za tratí.