„Bylo to myšleno jako dárek k narozeninám a já jsem s tím souhlasila," vysvětlila sedmatřicetiletá Milfaitová pyšnící se například oceněním Nejlepší marmeláda na světě nebo Nejlepší výrobce marmelády na světě. Pro speciální várku ovoce zajela minulý týden v pondělí až do Itálie, odkud přivezla 50 kilogramů citronů. K vynikajícímu výsledku bylo potřeba ještě 50 kilogramů cukru a 20 litrů šampaňského. Právě tento produkt letos zvítězil na marmeládovém mistrovství světa.

Samotná příprava, na níž se podílelo přibližně 70 dobrovolníků a podporovatelů, začala v pátek v noci. „Nejdříve bylo potřeba ovoce nakrájet na kousky. Asi čtyři hodiny se pak vařily. Další tři hodiny marmeláda chladla," popsala postup Milfaitová.

Hotovo bylo v sobotu kolem 15. hodiny, kdy společně s ostatními podnikatelka zavřela naplněnou sklenici kovovými víky o hmotnosti více než 20 kilogramů. Produkt zatím zůstane v kavárně v Srní. Na jaře ale poputuje na světovou výstavu Expo do Milána, potvrdila Deníku cestovatelka. Marmeláda se následně vrátí na Šumavu. Zákazníci ale tuto raritu nebudou moci ochutnat. „Zůstane totiž navždy zapečetěna. Nicméně doufáme, že se stane lákadlem pro další návštěvníky," doplnila Milfaitová s úsměvem.

Nový světový rekord bude co nevidět zapsán do Guinessovy knihy. Kvůli tomu do České republiky zavítá inspektor z Anglie. Podle získaných informací spatří světlo světa ještě další dvě stejně velké marmelády. Každá sklenice s hotovým produktem bude stát necelých dvě stě tisíc korun, zájem o ně projevilo už několik nadšenců.