VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejlepší koláče dělá kuchařka ze Švihova

Přeštice – Nejlepší koláče peče Marie Houbová ze Švihova.

28.5.2012
SDÍLEJ:

Soutěž Přeštické koláčování přilákala zvědavce různých věkových kategorií. Také děti přišly obdivovat kuchařské umění žen. Pátý ročník sledovaly zhruba tři desítky lidíFoto: DENÍK/Martin Švec

Kuchařka, která běžně připravuje sladkosti i svatebčanům, přesvědčila tříčlennou porotu během soutěže Přeštického koláčování. Akce se konala v sobotu odpoledne v přeštické cukrárně V Háječku.

Znalci hodnotili vzhled koláčů, chuť těsta a mazání. Poslední soutěžní disciplínou byla originalita zdobení. Známkovalo se od jedničky do desítky, přičemž desítka znamenala nejlepší ocenění.

O vyrovnanosti soutěže vypovídal minimální rozdíl na medailových příčkách. Třetí Ivetu Škudrnovou ze Zdemyslic od druhé Aleny Volerové z Přeštic dělil pouhý bod. „Všechny koláče byly výborné. Chuť těsta se lišila. S kolegou z poroty jsme se shodli, že nejlepší bylo mazání," prozradil ochutnávač vzorků Petr Fornouz s tím, že přeci jen jeden z koláčů nebývale zaujal jeho chuťové buňky.

Fornouz usedl do poroty spolu s bývalou hejtmankou Miladou Emmerovou a plzeňským kuchařem Vilémem Mathesiusem.

Napínavé klání vyhrála se 107 body Marie Houbová s koláčem o průměru téměř 40 centimetrů a zdobeným švestkovými povidly, tvarohem, mákem a rozinkami. Ocenění ji potěšilo, dočkala se až na čtvrtý pokus. „Dvakrát jsem skončila druhá a jednou čtvrtá," vzpomínala na předchozí ročníky.

Pro vyučenou kuchařku pečení představuje spíše rutinu. Jako specialistku si ji totiž objednávají svatebčané. „Někdy peču i třicet druhů. Minulý rok jsem zvládla připravit hostinu pro šestnáct svateb," uvedla.

A jaký návod je na nejlepší koláč? „Klasický starý recept – koláč ze třeného těsta," poradila.

Podle organizátorky Miroslavy Kuntzmannové recepty vítězných koláčů budou zveřejněny v některém dopoledním vysílání pořadu Koktejl Českého rozhlasu Plzeň.

Kromě soutěžících se do cukrárny přišly pobavit zhruba tři desítky lidí. Voňavé odpoledne jim zpříjemňovala lidová muzika za doprovodu harmonikářky Bohumily Kleisnerové z Klatov.

Přestože letošní ročník přilákal méně soutěžících než vloni, byla organizátorka koláčování vcelku spokojena. „Výrobky si udržely vysokou kvalitu a standard," pochvalovala si Kuntzmannová.

5. ročník koláčování

1. místo Marie Houbová ze Švihova 107 bodů
2. místo Alena Volerová z Přeštic 103 body
3. místo Iveta Škudrnová ze Zdemyslic 102 body

Zvláštní cenu za originalitu získala Vlasta Kolorosová ze Žerovic u Přeštic. Žena připravila bramborovou buchtu.

Autor: Martin Švec

28.5.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Bednění, pod nímž se skrývá socha sv. Jiří.

Socha chátrá, 30 let je schovaná

Ilustrační foto.

Dvě problémové školy v kraji

AKTUALIZOVÁNO

Po brutální vraždě bezdomovce na Roudné zůstala ve stanu kaluž krve

Plzeň - Sobotní hádka dvou bezdomovců na Roudné skončila vraždou. Pachatel se po hrůzném činu šel udat.  

Ráj gladiol. Jaroslava má na zahradě přes 200 druhů

Žinkovy - Kdybyste teď navštívili Jaroslavu Rybákovou v Žinkovech, stoprocentně od ní dostanete krásnou kytici gladiol.

Na Mži vyplul i prezident s ochrankou

Plzeň – Černý superb s pražskou poznávací značkou si razí cestu přes množství diváků. Uvnitř automobilu sedí pan prezident se svou ochrankou.

Jak reklamovat koupený dům či byt

Koupili jste si vysněný byt nebo dům a máte pocit, že je dokonalý? Prvotní nadšení z dobré koupě mohou však zanedlouho vystřídat starosti s vadami, které se projeví až po čase. Víte, jaká práva v takovém případě máte? A jak nejlépe postupovat, abyste o ně nepřišli?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení