Kromě pravidelných tréninků a akcí však dvacetiletý muž pořádá ještě charitativní běhy. Čtvrtý se uskuteční právě dnes a podpoří pacienty dětské onkologie Fakultní nemocnice Plzeň.

Sportování nebylo Bielikovi nikdy cizí, vyrůstal totiž v rodině, kde pohyb k životu zkrátka patřil. Asi v pěti letech si poprvé vyzkoušel tzv. canicross (běh se psem). „Na druhém stupni základní školy jsem začal běhat na lyžích a postupně jsem přidával další disciplíny," řekl Plzeňan. Na sportovním gymnáziu se začal věnovat ještě atletice, a opět se jednalo o běh.

Kromě toho, že sportovce velmi bavilo trénovat ostatní, viděl potřebu změnit filozofii stojící za mnoha veřejnými závody. „Ty se často točí jenom kolem peněz. Nechci, aby běhání bylo jenom o byznysu. To se mi nelíbilo, takže jsem chtěl vytvořit komunitu lidí, která se ráda věnuje sportu," uvedl iniciátor myšlenky Rozběháme Česko.

K jádru, jež vzniklo v krajské metropoli, se připojovala další města v České republice.V třinácti lokalitách se konají několikrát týdně tréninky běhu, v některých případech i canicrossu. Program mají na starosti ambasadoři, jež Bielik koordinuje a vede. „Novinkou jsou ranní freshe se snídaní. V 6 ráno se sejdeme v Borském parku, proběhneme se, posilujeme, zahrajeme nějaké hry a na závěr si dáme něco dobrého a zdravého k jídlu," popsal mladík.

Se stejnou vervou se pustil do pořádání charitativních běhů. Dnes se v Plzni koná už čtvrtá dobročinná akce, začíná ve 21 hodin. Pětikilometrová trasa povede Borským parkem a celý výtěžek podpoří malé pacienty plzeňské onkologie. „Nechci, abychom jako organizátoři vydělali určité peníze a pouze nějakou částku z celkové sumy darovali na dobrou věc, jak to často bývá. Chceme darovat všechny peníze," odůvodnil. Tentýž běh se ve stejný čas uskuteční také v Praze a Bielik doufá, že v budoucnu se přidají i další místa v ČR.