Právě labrador Roky mu po těžké nehodě pomohl vrátit se zpátky do života.

Láďa má po úrazu problémy s rovnováhou a při chůzi vrávorá. „Lidé mi nadávali a mysleli si, že jsem opilý nebo zfetovaný. Přestalo to, když jsem si pořídil asistenčního psa." říká.

Asistenční psi totiž už zdaleka neslouží jen zrakově postiženým. Často poskytují neméně důležitou psychickou pomoc. „Roky díky svému označení na vestičce nenápadně ukazuje okolí, že tady může být nějaký skrytý zdravotní problém. Řeší tak potíže místo mě. Dříve mě lidé dokonce slovně i fyzicky napadali," vzpomíná na krušné chvíle Rokyho pán, který se v té nelehké době začal uzavírat před světem.

Labrador mu však pomyslné dveře mezi lidi znovu otevřel. „Přestal jsem se bát nepochopení svých zdravotních problémů, hodně jsem se zklidnil a zlepšil se mi zdravotní stav," dodává Láďa.

Speciálně pro Láďu psa vycvičila staroplzenecká obecně prospěšná společnost Pomocné tlapky. Za dvanáct let svého působení předaly Tlapky lidem s různým druhem a stupněm postižení už 148 takových čtyřnohých přátel a pomocníků.

Minulou sobotu se jejich řady ještě rozšířily. V bezbariérovém domě Exodus v Třemošné se totiž konala každoroční promoce vycvičených psů, jejichž mise právě začala.