Zatímco dětem mráz cestu zpestřil a vesele se po chodnících klouzaly, hlavně starším občanům chůzi hodně znepříjemnil. „Několikrát jsem málem upadla. Musela jsem jít hrozně pomaloučku, a i tak jsem měla s rovnováhou co dělat. Na některých místech jsem šla raději po silnici,“ řekla Hana S. z Dobřan.

Měla štěstí a cestu zdolala bez pádu. Ale bylo hodně takových, kterým to nevyšlo. Mnohé pády přitom s sebou přinesly zranění. „Úrazů z uklouznutí na zledovatělém chodníku jsme tu měli v pondělí a hlavně v úterý hodně. Nejčastěji k nám chodí lidé se zlomeninami zápěstí, naraženými zády a zlomenými žebry, když upadnou třeba na schodech. Někty to odnesou i kotníky,“ uvedl lékař z Mulačovy nemocnice Radoslav Líška, který v minulých dnech sloužil na chirurgické ambulanci.

Podobně tomu bylo i na většině ambulancí v regionu. Úrazy z námrazy naštěstí v drtivé většině nebyly natolik vážné, že by k nim musela jezdit zdravotní záchranná služba dramaticky často.

„Ale zvýšený počet takových případů jsme přesto zaznamenali. Častější byly pády při vystupování z městské hromadné dopravy a jednalo se hlavně o starší lidi,“ sdělila mluvčí záchranky Lenka Ptáčková.