Náušnice z plastových lahví, dřevěné náhrdelníky, kabely z vyřazených bezpečnostních pásů, plátěné tašky, pestrobarevné retro šaty s puntíky nebo proužky…

Pod katedrálu sv. Bartoloměje se díky Živé ulici vrátily Plzeň Fashion Days. Alternativní módu a design nabízely po celé čtvrteční a včerejší odpoledne a podvečer. Plzeňané nakupovali nebo se chodili jen tak dívat. Bylo na co.

„My jsme z Karlových Varů. Majitelka Klára Kančiová se specializuje na originální oblečení, většinou to jsou jen dva tři kousky od velikosti 36 do 42," říká nám Eva Kunz- mannová ze stánku firmy Kadunda, který je plný zejména proužků a puntíků a retro z něj přímo sálá. „Máme saka, kardigaly, šaty, balonové sukýnky… Navrhuje je sama majitelka, šije švadlena," usmívá se sympatická dívka.

Ačkoliv by se zdálo, že trhy přilákají hlavně ženy, třeba u stánky firmy ZasPas se přesvědčujeme o opaku. Manželé, kteří ho vlastní, dva roky vyrábějí dámské i pánské peněženky, tašky a batohy z bezpečnostních pásů. Sbírají je z vrakovišť. „Máme je domluvená po celé republice, jedno i od Plzně. Nejvíce jich je z okolí Tábora a Chrudimi, odkud manžel a já jsme," vysvětluje Tereza Lstibůrková.

Veronika Boušková, studentka, která si díky svému talentu přivydělává, zase byla jednou z mnoha šperkařek, které se Plzeň Fashion Days zúčastnily. Nabízela šperky značky Viks. Náušnice, náhrdelníky, prsteny. „Materiál je křišťálová pryskyřice, do ní je zalitá fotka na fotografickém papíru. Takže udělat se dá cokoliv, jakýkoliv vzor, na který si vzpomenete. Dělám i na zakázku, to třeba když má někdo šaty a potřebuje šperk přímo k nim," ukazuje na desítky výrobků různých tvarů a barev.

Ve stánku Woodidentity to vonělo dřevem. „Dřevo nám dodávají z Filipín. S výrobou šperků jsme začínali, pak jsme nabídku rozšířili o tašky z papírové slámy," seznamuje nás Denisa Vášová, která navíc vyrábí ještě jednu specialitu. Šperky z epoxidové pryskyřice, do níž zalévá sušené květy. „Trhám je všude po Praze, snad na mě jednou nepřijde policie," směje se.