Ti všichni mohou rozdávat přímo v nálevnách pokuty, zahajovat správní řízení nebo trestní stíhání. Včera to řekl radní města pro bezpečnost Petr Rund (ODS).

Na radnici si Rund pozval zástupce asi padesáti „problémových“ podniků, kde se nezletilí opilci vyskytují podle městské policie nejčastěji. Vyprovokovala ho k tomu nedávná razie městských strážníků, kteří narazili v nočních podnicích v osmi klubech na 13 podnapilých mladistvých. Jeden z nich měl v krvi 1,8 promile alkoholu.

Jenže u majitelů hospod narazil včera na nezájem – přišlo jich jen pět. A svorně tvrdili, že černého Petra v rukou nemají. „U nás se mladí rozhodně neopíjejí, na to nemají peníze. Koupí si levný alkohol někde v krámě a k nám přicházejí už pod vlivem alkoholu,“ tvrdil Petr Choura z Divadla pod lampou. Podobně se vyjádřil i Miroslav Houška z hospody v Červeném Hrádku. Oba řekli, že problém s opilými mladistvými barmani nevyřeší. „Nemáme právo kontrolovat občanky nebo rozhodovat o tom, koho pustíme dovnitř a koho ne,“ řekl Houška.

Podle Runda čekají kontroly kromě nočních podniků i obchody, kde si lze koupit pozdě večer alkohol. „Zaměříme se na ně,“ potvrdil Rund s tím, že situace v Plzni je ohledně popíjejících mladistvých dlouhodobě tristní. „Z průzkumu ve třech plzeňských školách potvrdilo 82 procent sedmáků až deváťáků, že má nějakou zkušenost s alkoholem, 24 procent dětí přiznalo zkušenost s marihuanou a 63 procent s cigaretami,“ řekla protidrogová koordinátorka magistrátu Karolína Vodičková.