Poslední adventní víkend využily tisíce Plzeňanů k nákupům vánočních dárků. Ve většině plzeňských obchodních center téměř nebylo k hnutí. „Nějaké dárky už mám, ale sháním něco pro mamku a pro malého brášku," řekla Deníku Anna Novotná, která na nákupy do OC Olympia vyrazila s kamarádkou Lucií. Zatímco sourozenec od ní dostane hračku s motivem Mašinky Tomáše, maminku prý nejspíš překvapí knihou.

Právě kniha patří k velmi častým dárkům a podle toho to také v sobotu vypadalo v knihkupectví Kanzelsberger v černické Olympii. Kasy jedou naplno, mnozí zákazníci si knihu nechávají rovnou zabalit. „Nejvíce se prodává Kuchařka Ládi Hrušky, třetí díl Bridget Jonesové a knihy od Johna Greena," vyjmenovává vedoucí prodejny Ladislava Kotěšovcová.

Před Vánoci bývá zájem i o některé dražší obrazové publikace, letos například o knihu o evropských národních parcích s názvem Barvy Evropy. Již téměř tradičním dárkem pod stromečkem jsou podle Kotěšovcové knihy o Plzni a západních Čechách z vydavatelství Starého mostu. „Hodně se prodává Plzeň z nebe po deseti letech, Procházka Škodovkou a také Tajemství vrcholků Českého lesa," dodává.

Do Štědrého dne zbývá pár dní, i obchody vycházejí zákazníkům vstříc a na Zlatou neděli mají otevřeno i prodejci v centru města.