Obzvláště v Plzeňském kraji je stále v módě shánění aut z Německa. Čeští řidiči například nevěří zdejším autobazarům a německé je lákají vstřícnějšími cenami, bohatší nabídkou či lepším stavem aut. Auto si buď mohou nechat dovézt odtahovou službou, nebo je přivézt sami.

Ti, kteří se pro vůz vydají do Spolkové republiky Německo a pak si s ním chtějí dojet domů do garáže, však policisté varují před poměrně vysokými pokutami. Hrozí jim v případě, že v Čechách jedou právě se zmíněnými převozními značkami, které ale platí pouze v Německu.

Policisté takové značky poznají podle žlutého pruhu na pravé straně.

„Krátkodobé registrační značky se žlutým pruhem s omezenou platností vydávané pro fyzické osoby jsou platné výhradně na území SRN," upozornila tisková mluvčí Policejního prezidia ČR Ivana Nguyenová.

Použití krátkodobé registrační značky se žlutým pruhem podle ní není totéž co úřední přihlášení vozidla.

„Řidič, který řídí vozidlo, na němž je taková krátkodobá registrační značka umístěna, se dopouští přestupku, za který mu hrozí pokuta ve výši od 5000 do 10 000 Kč a dále zákaz řízení všech motorových vozidel od šesti měsíců do jednoho roku," dodala mluvčí.

Pro vývoz automobilů do zahraničí mají Němci registrační značky ne se žlutým, ale s červeným pruhem. Na rozdíl od žlutých, které platí pět dní, mají tyto platnost od 15 do 90 dní. „Jenže jsou dražší. Červená značka vyjde třeba na sto eur," upozorňuje Plzeňan Karel Dobrý, který má s dovozem automobilů od našich sousedů zkušenost.

„Pokud si někdo chce mermomocí vybrat v Německu auto, koupit si ho a sám dovézt, tak prosím, je to jeho věc. Já ale všem doporučuji odtahovku. Lidí, kteří se na dovoz specializují, je spousta, žádné značky nepotřebují. Stačí jenom kupní smlouva a doklady od auta," míní Dobrý.