Majiteli části pozemků ve sportovním areálu Na Lopatárně na Doubravce Pavlu Stelzerovi pomalu dochází trpělivost. Skoro dvacet let je nabízí městu ke směně nebo na prodej. Nikdy se ale obě strany nedohodly. Teď pohrozil, že pozemky prodá developerům.

„Zatím dávám přednost městu, protože se mi líbí myšlenka zachování sportu a možné výstavby akvaparku. Doufám, že se s městem dohodnu na prodeji, jinak jsem připravený jednat s developery," vzkázal Stelzer.

Podnikatel je ochotný pozemky městu prodat formou splátkového kalendáře. „Cena je věcí dohody," dodal.

Podle starosty Doubravky Michala Chalupného (ČSSD) a bývalého městského zastupitele směna či prodej ztroskotaly kvůli neochotě druhého majitele pozemků v areálu – SKP Rapid Plzeň – prodat své pozemky.

„Městu by byly k ničemu pouze pozemky pana Stelzera, protože bychom na ně nemělo přístup přes ty Rapidu," vysvětlil Chalupný.

Starosta uvedl, že lokalita Na Lopatárně musí být řešena komplexně a k tomu jsou zapotřebí právě pozemky obou majitelů. Rapid se ale pozemků ve prospěch města nechce vzdát za pouhou symbolickou korunu výměnou za to, že město areál zrevitalizuje a ponechá tam Rapid jako domácí. „Smluvně by bylo ošetřeno, že bychom je nemohli vyhodit a jejich kluby by nezanikly," uklidnil ale Chalupný.

Předsedovi SKP Rapid Plzeň Janu Kotalovi se však nelíbí myšlenka, že by sportovci měli prodávat pozemky za jednu korunu, když Stelzer svoje parcely nabízí za tisíc korun za metr čtvereční.

Podle Chalupného je přitažené za vlasy, aby město od Rapidu vykupovalo pozemky za horentní sumu, když pak do areálu bude investovat a nechá tam sportovce. Starosta Doubravky navíc ostře odmítl, aby si v budoucnu sportoviště rozebrali developeři, jak hrozí Stelzer. „Území je určeno pro sportovní účely. Byli bychom proti změně územního plánu," sdělil Chalupný. „Také nechceme, aby se z areálu stala nějaká zóna pro hypermarket, ale aby bylo zachováno sportoviště," přidal se Jan Kotal.

Zástupci SKP Rapid Plzeň se už sešli s radním pro sport Michalem Dvořákem (OPAT). „Bavili jsme se o fungování klubu. O výkupu pozemků nepadla řeč," popsal Dvořák.