VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nahlédněte do kuchyně prababiček

Plzeň – Jak vařily naše prababičky? Kde skladovaly potraviny, když neměly ledničku? Co se vlastně jedlo?

4.1.2014
SDÍLEJ:

Výstava Kuchyně naší prababičky v Národopisném muzeu PlzeňskaFoto: DENÍK/Zdeněk Vaiz

Na to odpovídá výstava Kuchyně naší prababičky, která je v těchto dnech k vidění v Národopisném muzeu Plzeňska na náměstí Republiky v Plzni.

„Představujeme předměty 
z přelomu 19. a 20. století a počátku 20. století, které se tehdy používaly k přípravě pokrmů. Návštěvníci si u nás mohou udělat představu o skladbě jídelníčku v této době. Expozice také poukazuje 
na mnohé rozdíly mezi lidovou či venkovskou kuchyní a kuchyní městskou," uvedla kurátorka výstavy Jana Slámová.

Největší rozdíl je však v tom, jak kuchyně fungovala dříve a jak ji známe dnes. „My dnes běžně vaříme z polotovarů a o tom si mohly hospodyně před sto lety nechat jen zdát. Všechny suroviny nakupovaly čerstvé a syrové a samy je musely připravovat. Ženy například běžně kuchaly zvěřinu nebo drůbež, což jsou činnosti, do kterých by se dnes nikomu nechtělo. Dříve to bylo naprosto obvyklé," vysvětlila Slámová.

Kuchyně našich předků byla zcela jistě zdravější, protože v potravinách nebyly konzervanty nebo různé zvýrazňovače chuti. Byla ovšem mnohem vydatnější a výživnější, než je dnes. „V městské kuchyni se setkáváme s tím, že se připravovalo několik chodů. Kromě polévky byla běžná třeba dvě hlavní jídla, často byl moučník. Bylo to hodně kalorické, všechno však bylo z čerstvých surovin," uvedla Slámová.

Naši předci museli také vyřešit, jak potraviny přechovávat. „Většinou byli odkázáni na sklepy. Ale přímo v Plzni, v těch městských domácnostech, lidé odebírali led například z pivovarských sklepů nebo ledáren, které byly na Jíkalce, a doma měli takovou primitivní chladničku, do které led vkládali, a kolem pak skládali ty potraviny," sdělila Slámová s tím, že tuto raritu teď lidé v expozici národopisu také najdou. Zajímavostí je, že díky dostupnosti ledu byla tehdy oblíbenou pochoutkou zmrzlina, kterou ženy doma vyráběly.

Na výstavě je k vidění kolem sto padesáti exponátů. Navštívit ji lze do 2. února denně kromě pondělí.

Autor: Miroslava Vejvodová

4.1.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V Centru Hájek u Šťáhlav vznikají apartmány pro rodiče dětí, které sem jezdí za léčbou. Na snímku je Marcel Šik, který je společně s manželkou stacionář založil
7

Centrum Hájek nabídne ubytování pro klienty

Obžalovaného přivedla do soudní síně eskorta.
4

Ženu týral tak, že chtěla skočit pod vlak

Bakoš: Larnace chceme vnutit náš styl hry

Plzeň – Při absenci potrestaného Michaela Krmenčíka to může být Marek Bakoš, koho trenér Pavel Vrba pošle ve čtvrtečním play-off Evropské ligy proti Larnace do útoku.

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Chcete mít přehled o kulturních, sportovních a dalších akcích ve všech regionech? Pak navštivte naši stránku www.tipydeniku.cz, kde najdete fůru inspirace co podniknout nejen o víkendu.

Plzeňský prazdroj proškolil tisíce výčepních

Plzeň - U piva nezáleží pouze na tom, jak je uvařené, ale také na jeho uskladnění a následném načepování obsluhou.

AUTOMIX.CZ

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Kromě přepravy cestujících je auto od nepaměti využíváno k převozu nákladu. A jak dnes uvidíte, je tím myšleno doslova jakéhokoliv nákladu. Připravte se na bizarní přehlídku převážených věcí všeho druhu, kdy vás už nepřekvapí ani auto naložené v dalším autě.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení