Karlov bývala kdysi dělnická periferie Plzně. V Plzeňském rodinném fotoalbu, které nyní vzniká, se sešlo mnoho zajímavých fotografií z této části města, a proto bylo jen logické vytvořit ze snímků menší doprovodnou výstavu. Ta měla ve čtvrtek v Depu 2015 v Cukrovarské ulici vernisáž.

Minivýstavu dvaceti snímků s názvem Starý a nový Karlov připravovala studentka antropologie Filozofické fakulty ZČU Karolína Žitková. Ke Karlovu jako takovému se dostala souhrou náhod – sešlo se mnoho snímků, navíc si ve škole v rámci jednoho předmětu vybrala jako téma studentského dokumentu právě pohled na dnešní Karlov. „Kdysi to byla dělnická čtvrť, která už dnes prakticky neexistuje, ale přesto se Karlováci dodnes schází a existuje i sdružení," říká Karolína a připomíná, že svým způsobem je i dnes Karlov jakousi periferií. „Jsou tu ubytovny a trochu funguje i jako dělnická kolonie, ale s dělníky cizinci," vysvětluje.

Při natáčení se s místními scházela a nechala si vyprávět o tom, jak se jim na Karlově dnes žije. „Myslela jsem, že budou víc odříznutí od centra Plzně, ale i oni tu pořádají různé slavnosti a podobně. Vlastně tu skoro žádné bariéry nejsou," popisuje studentka, co ji zaujalo při práci na dokumentu, jenž se včera také promítal na vernisáži.

Panely věnované Karlovu zůstanou v depu do 17. července. „To je také termín, dokdy mohou lidé ještě přispět do Plzeňského rodinného fotoalba," říká Kristýna Jirátová z Plzně 2015, jež má tento projekt na starosti. Prozatím se sešlo více než dva tisíce fotografií.

Ze všech snímků, které mají zachycovat zejména každodenní život v Plzni (a vůbec nemusí jít jen o historické snímky), poté organizátoři vyberou fotografie pro druhou, hlavní výstavu s názvem Plzeňské rodinné fotoalbum – Ráj mezi čtyřmi řekami. Ta bude v depu k vidění od října letošního roku.