Absolventi, ženy po mateřské dovolené a také lidi starší 50 let mají s hledáním práce zpravidla největší problém. Tuto skutečnost by ráda změnila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Chce vládě předložit návrh, podle něhož by firmy, které přijmou někoho z uvedených skupin, měly slevu na pojistném.

Evě Čečilové skončila v dubnu mateřská dovolená. Od ledna hledá nové zaměstnání. Zatím je ale neúspěšná. „Na původní místo, kde jsem se věnovala administrativě, se nemůžu vrátit. Mám totiž dvě malé děti," uvedla. Dvakrát do týdne by musela kvůli prodlouženým úředním hodinám zůstávat v práci déle. „Děti jsou ve školce, která končí v půl čtvrté, nestihla bych přijet z Plzně a vyzvednout je," vysvětlila žena bydlící se svým partnerem v Oboře u Kaznějova.

Od začátku roku už zaslala desítky životopisů. Mnohé firmy ani neodpověděly. „Na pohovoru se pak lidé často ptají na rodinu. Dokonce jsem se setkala s tím, že pokud mám děti, určitě budou často nemocné, takže nebudu dobře fungovat," doplnila matka sedmiletého syna a tříleté holčičky. Mezitím se na plzeňském úřadu práce zaregistrovala na rekvalifikační kurz.

Jeden z projektůOdborné praxe pro mladé
- podpořeno 822 absolventů (466 žen, 356 mužů)
- 188 mladých lidí zůstalo u zaměstnavatele i po skončení praxe, 71 získalo zaměstnání u jiného zaměstnavatele a 242 absolventů si nalezlo zaměstnání mimo odbornou praxi

Právě její situaci by mohl vyřešit zmiňovaný návrh, kdy by firmy odváděly po dobu jednoho roku nižší pojistné na sociální zabezpečení. „Maximální výše slevy by měla být poskytována do výše odvodu zaměstnavatele za daného zaměstnance, maximálně však do výše poloviny odvodu z průměrné mzdy," uvedl mluvčí ministerstva Petr Habáň. Sleva by podle výpočtu činila nanejvýš 3147 Kč. Předseda Asociace malých a středních podniků (AMSP) Karel Havlíček si myslí, že podniky výhody využijí. Uvítal by také podporu zkrácených úvazků, zvláště v případě matek a starších ročníků. „Myslím, že zkrácený úvazek by byl zcela ideální," potvrdila Čečilová.

S tvrzením předsedy AMSP, že firmy na slevy zareagují, souhlasí také některé oslovené společnosti z Plzně. „Je to dobrý krok, zvláště pro ženy po mateřské dovolené," konstatoval jednatel Law&Fi-nance David Adamovič. Má osobní zkušenost se všemi třemi citovanými skupinami. Nejnáročnější byla podle jeho tvrzení spolupráce s absolventy. „Někteří se chovají nezodpovědně a nemají žádné pracovní návyky. Na druhou stranu k nám přišli díky projektu od plzeňského úřadu práce i velmi šikovní nováčci, kteří u nás zůstali," dodal.

Možnost vychovat a zaškolit si mladé lidi po škole využívá rovněž Kraus Building. „Výsledky jsou tak padesát na padesát. Někteří fungují dobře, jiní ne. Nicméně rozdíly mezi tím, koho zaměstnáme, neděláme. Důležité je pro nás, jak se staví k práci," konstatoval technický ředitel Jan Kraus. Podobně jako Adamovič hodnotí ministerský návrh kladně.

Skutečnost, že absolventi, ženy po mateřské dovolené a lidi starší 50 let, patří do rizikových skupin, potvrdil mluvčí plzeňského úřadu práce Tomáš Moravec. „Právě pro ně jsme poslední dva roky nabízeli několik projektů. Celkem jsme podpořili téměř 2600 osob v Plzeňském kraji. Počet uzavřených dohod činil 426," vyčíslil.