Parašutisté začali skákat už po desáté hodině ráno, celkem na ně čekalo šest kol seskoků. Celý den se tak příchozí mohli dívat na snášející se padáky, které se jako barevné tečky vynořovaly ve výšce tisíc metrů nad zemí. „Užíváme si pěkné závody, ale je to docela honička," hodnotí závody bezprostředně po třetím seskoku Michl Brožek z Aeroklubu Bory, soutěžící a organizátor v jedné osobě. Poté, co se parašutisté snesou na elektronický disk o poloměru 16 centimetrů, v jehož středu se nachází ještě dvoucentimetrový bod, rychle sbalí padák a znovu vyrazí k letadlu.

„Skáče se pěkně, ale není skoro žádný vítr, což parašutista potřebuje, aby mohl ten padák přibrzdit," komentuje počasí Brožek, podle nějž by spojení závodů s Balonovou show ve Škodalandu bylo pěknou tradicí. „Samozřejmě budeme muset vyhodnotit všechny plusy a minusy," dodal Brožek, jenž věří, že by takovéto zviditelnění mohlo k parašutismu přilákat nové zájemce. Základní výcvik s jedním seskokem přijde na dva a půl tisíce korun.

„Kdo chce pak pokračovat, může si u nás zapůjčit materiál. Kupovat hned kompletní výbavu zhruba za sto tisíc korun je na začátku zbytečné," dodává Brožek.

Závodů se účastnilo celkem devět čtyřčlenných týmů z různých koutů republiky, zaskákat si dokonce přijeli i závodníci z Bahrajnu.

S Balonovou show jsou už tradičně spojené také závody dračích lodí určené pro firemní a zájmové posádky. Na start se letos nakonec postavilo sedm týmů. Hned v první rozjížďce se mezi sebou utkaly posádky TOP 09 a ODS. V duelu si lépe vedli modří, kteří nakonec v celkovém pořadí obsadili třetí pozici.

Velkým lákadlem letošního ročníku bylo také večerní vystoupení hudební skupiny Buty. Příchozí neodradilo ani tropické počasí, které přímo vybízelo ke koupání. Není proto divu, že nejen koupací jezírko, ale i samotná přehrada byla v obležení příchozích.

„Na samotnou akci by se nám v takovém vedru asi nechtělo, ale ve spojení s koupáním to je příjemné," říká Lída Lukešová, která s rodinou zatím sedí na dece u vody. „Až začne hudební program, určitě se přesuneme k pódiu," dodává žena.